Källor: Michelin pausar budplaner på Trelleborg – aktien gått för starkt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Källor: Michelin pausar budplaner på Trelleborg – aktien gått för starkt

Källor:

Franska däcktillverkaren Michelin har beslutat att skjuta upp sina budplaner på svenska Trelleborg. Anledningen är Trelleborgs starka aktieutveckling samt en komplex ägarstruktur. Detta enligt rapporter från Dagens industri som hänvisar till källor.

  • Michelin har utvärderat ett bud på Trelleborg sedan 2022.
  • Planerna pausas på grund av Trelleborgs starka börsutveckling.
  • Komplex ägarstruktur med Dunkerstiftelserna som största ägare påverkar beslutet.

Michelins budplaner på is

Franska däckjätten Michelin har under en längre tid utvärderat ett bud på Trelleborg. Planerna har dock lagts på is tills vidare, enligt rapporter från Dagens industri som hänvisar till källor. En av anledningarna är Trelleborgs imponerande börsutveckling som har gjort ett bud mer komplicerat.

Bakom kulisserna

Michelin har varit aktivt i undersökningen av ett möjligt bud både under 2022 och 2023. Under denna period har representanter från Michelin besökt Sverige och Trelleborg, och man har även haft BNP Paribas som rådgivare. Ambitionen var att presentera ett bud kring det senaste årsskiftet, men dessa planer har nu stoppats.

En av de främsta orsakerna till att planerna nu pausas är att Trelleborg-aktien rusade med 40 procent under förra året och hittills i år har aktien stigit nästan 22 procent. På tre år har aktien ökat med över 83 procent, något som gör ett bud mer utmanande.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Komplex ägarstruktur

En annan betydande faktor är den komplicerade ägarstrukturen. Dunkerstiftelserna är största ägare i Trelleborg med 55 procent av rösterna. Enligt Dagens industri är det oklart om en försäljning av denna post är förenlig med de stipulationer som finns i stiftelsernas gåvobrev och testamente.

Trelleborg har avböjt att kommentera till Dagens industri, medan Michelin inte har velat bekräfta sitt intresse. Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen och rapportera om eventuella förändringar i denna affärssituation.

Börskollen om Trelleborg

Trelleborg är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern TREL B på Large Cap. Trelleborg verkar inom sektorn Material och aktien har 15522 st ägare hos Avanza samt 3871 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Trelleborg är specialiserade inom polymerlösningar. Bolagets produkter tätar, dämpar och skyddar applikationer i diverse industriella miljöer och fordonsutrustning. Kunderna återfinns inom tillverkning, transport och lantbruk samt bland aktörer inom fordonsindustrin. Trelleborg har verksamhet på global nivå fördelat över ett flertal affärsområden.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Trelleborg, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Trelleborg

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Trelleborg

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt