IPO-kollen: Så gick de senaste börsdebuterna, svenska spac-trion handlas rekordlågt och 4C Strategies mot börsen
Så gick det för Arctic Blue Beverages, Sensidose, Skolon och Job Solution i den senaste tidens börsdebuter, svenska spac-trion handlas rekordlågt och säkerhetsföretaget 4C Strategies till börsen.
Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!
Läs mer: I förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!
Di: Svenska spac-trion handlas på rekordlåga nivåer
De svenska spac-bolagen ACQ Bure, Creaspac och Aligro Planet har inte lyckats stå emot i börsnedgången och handlas nu kring rekordlåga nivåer. Det skriver Dagens industri.
Spac står för "Special purpose acquisition company" och är ett tomt bolag med kassa. Syftet är att förvärva ett onoterat bolag och på så sätt få det onoterade bolaget att ta bakvägen till börsen. Det finns tre spac-bolag i Sverige av lite större modell.
Störst är ACQ Bure och vid utgången av kvartal ett hade bolaget likvida medel motsvarande 98,2 kronor per aktie. Samtidigt har aktien backat med 8,1 procent i år till 93 kronor.
Näst störst är Creaspac som backat 7,4 procent i år och idag nått en ny bottennivå på 92,8 kronor. Bolaget släpper rapport nästa vecka för kvartal ett. Vid årsskiftet hade bolaget likvida medel motsvarande 98,36 kronor per aktie.
Tredje störst är Aligro Planet som tappat 3,3 procent sedan årsskiftet till 93,60 kronor per aktie.
Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för ACQ Bure, Creaspac och Aligro Planet.
Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022
Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.
Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.
Så gick börsdebuten för Arctic Blue Beverages, Sensidose, Skolon och Job Solution
Bryggeriet Arctic Blue Beverages började den 12 maj att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Det finska bolaget Arctic Blue Beverages är ett nordiskt dryckesföretag vars mest kända produkter är Arctic Blue Gin, Arctic Blue Gin Navy Strength och den mjölkfria ginbaserade havrelikören Arctic Blue Oat.
Nyintroduktionen tecknades till 109 procent och blev därmed övertecknad. Erbjudandet omfattade 1,87 miljoner units till teckningskursen 15 kronor per unit. Varje unit består av tre aktier, två vederlagsfria teckningsoptioner TO1 och två vederlagsfria teckningsoptioner TO2. Teckningskursen motsvarar därmed 5 kronor per aktie.
Aktien stängde till kursen 3,90 kronor på noteringsdagen vilket motsvarar en kursnedgång på 22 procent om man endast ser till aktien, men en kursuppgång på ca 23 procent om man även väger in teckningsoptionerna. I skrivande stund handlas aktien till kursen 3,64 kronor.
Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Arctic Blue Beverages.
Sensidose föll rejält i premiärhandeln på Spotlight
Sensidose började den 12 maj att handlas på Spotlight Stock Market. Sensidose är ett läkemedelsbolag som utvecklar och säljer individualiserad dosering av tabletter för optimal medicinsk behandling av Parkinsons sjukdom. Bolaget har utvecklat det receptbelagda läkemedlet Flexilev som doseras med hjälp av doseringsapparaten Myfid. Sensidose ska framgent utveckla och lansera en ny doseringsapparat, Orafid, vilken är planerad att marknadslanseras under 2023
Noteringsemissionen tecknades till 24,3 miljoner kronor, motsvarande en teckningsgrad på 100,36 procent. Teckningskursen var 10,70 kronor per unit. Varje unit består av två aktier och en vederlagsfri teckningsoption TO 1. Teckningskursen motsvarar därmed 5,35 kronor per aktie.
Aktien stängde till kursen 3,85 kronor på noteringsdagen vilket motsvarar en kursnedgång på 28 procent om man endast ser till aktien (och detsamma om man även väger in teckningsoptionen). I skrivande stund handlas aktien till kursen 3,19 kronor.
Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Sensidose.
Job Solution inleder premiärhandeln på First North neutralt
Rekryteringsbolaget Job Solution började i dag den 17 maj att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget är verksamt i Sverige och Norge inom segmentet "search and headhunting".
Nyintroduktionen tecknades till 184 procent och blev därmed övertecknad. Erbjudandet omfattade 500 000 aktier till teckningskursen 30 kronor per aktie. Bolaget tillfördes 15,0 miljoner kronor före emissionskostnader och har därefter 260 kvalificerade aktieägare.
Aktien handlas i skrivande stund till kursen 31,00 kronor vilket motsvarar en kursuppgång på ca 3 procent.
Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Job Solution.
Skolon stiger i premiärhandeln på First North
Digitala utbildningsbolaget Skolon började i dag den 17 maj att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Skolon har utvecklat en digital plattform för digitala skolverktyg och läromedel.
Nyintroduktionen tecknades till 113 procent och blev därmed övertecknad. Erbjudandet omfattade 2,4 miljoner nyemitterade aktier till teckningskursen 12,50 kronor per aktie, vilket tillförde bolaget 30 miljoner kronor före emissionskostnader. Bolaget fick 250 nya aktieägare.
Bland de nio ankarinvesterarna finns Länsförsäkringar Blekinge, Länsförsäkringar Göinge Kristianstad, Länsförsäkringar Kalmar och Entreprenörinvest Sverige.
Aktien handlas i skrivande stund till kursen 14,00 kronor vilket motsvarar en kursuppgång på 12 procent.
Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Skolon.
Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag
4C Strategies genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag 24 maj
4C Strategies genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Premier Growth Market med första handelsdag den 24 maj. 4C Strategies grundades år 2000 och är en leverantör av mjukvarulösningar och expertrådgivning för krisberedskap, samhällssäkerhet och övning. Bolagets mjukvaruplattform heter Exonaut.
Anmälningsperioden för allmänheten i Sverige och institutionella investerare pågår den 17 maj till 23 maj. Teckningskursen är 35 kronor per aktie, vilket motsvarar en värdering av bolaget på 1 187 miljoner kronor, räknat efter erbjudandet. De nya aktierna som emitteras av bolaget förväntas tillföra 4C Strategies 100 miljoner kronor före emissionskostnader.
Det totala värdet av erbjudandet uppgår till 452 miljoner kronor, förutsatt att erbjudandet tecknas till fullo, och 520 miljoner kronor om övertilldelningsoptionen nyttjas till fullo.
Ankarinvesterare är Fjärde AP-fonden, Skandia Liv, Skandia Fonder, Carnegie Fonder, Grenspecialisten, LMK Venture Partners, Neptunia Invest, Tibia Konsult och ett konsortium bestående av Erik Syrén, Martin Bjäringer, Tedde Jeansson och Carl Rosvall. De har åtagit sig att teckna aktier för ett belopp på högst 335 miljoner kronor.
4C Strategies avser att använda emissionslikviden från erbjudandet till att expandera till nya marknader och kunder, samt till forskning och utveckling relaterat till bolagets mjukvaruplattform Exonaut.
"4C Strategies har byggt en mjukvaruplattform som globalt sätter standarden inom resiliensteknologi, vilket gör det möjligt för organisationer i samhälls- och affärskritiska områden att öka sin beredskap och respons vid kriser genom effektiv träning och riskhantering. Vi ser nu fram emot nästa steg i utvecklingen av 4C Strategies som ett noterat bolag och i vår strävan att kombinera kraften i digital innovation med branschexpertis för att bygga ett säkrare samhälle", kommenterar vd Magnus Bergqvist.
Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för 4C Strategies.
Vultus emission inför noteringen fulltecknad – första handelsdag på Spotlight 20 maj
Jordbruksteknikbolaget Vultus emission av units inför noteringen på Spotlight Stock Market har blivit fulltecknad. Det innebär att bolaget tillförs cirka 11 miljoner kronor före emissionskostnader. Vultus får cirka 200 nya aktieägare i samband med emissionen och första handelsdagen är planerad till den 20 maj.
Vultus har utvecklat AI-plattformen Fertilizer Ninja för precisionsjordbruk genom satelliter. Bolaget avser att använda kapitalet från emissionen till att bland annat kommersialisera sin plattform på internationella marknader, vidareutveckla produkten och stärka immateriella rättigheter. Därutöver vill man också utveckla nya produkter samt genomföra studier på kolkreditsprogram och hur detta bäst kan implementeras i bolagets strategi och marknadsföring.
Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Vultus.
Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar
Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.
Dejtingappen Grindr går samman med spac-bolag
Dejtingappen Grindr ska gå ihop med spac-bolaget Tiga Acquisition Corporation under en affär värd 2,1 miljarder dollar, motsvarande 21 miljarder kronor. Affären innebär ett kassatillskott på 284 miljoner dollar till Grindr, vars befintliga aktieägare kommer att sitta på 78 procent av aktierna efter samgåendet.
Intressant i sammanhanget är att Tigas kontrollerande vd Raymond Zage också finns på ägarlistan hos Grindr. Han ska ingå i ett konsortium som äger 41 procent av Grindr, enligt Reuters.
Grindr är det mest populära sociala nätverket för hbtq-personer. Tiga är noterade på New York-börsen och är upp 1,5 procent i förhandeln på tisdagen.
Instacart ansöker konfidentiellt om börsnotering i USA
Matleveransbolaget Instacart har ansökt konfidentiellt om en börsnotering hos amerikanska finansinspektionen, SEC. Det framgår av ett uttalande, rapporterar CNBC.
Instacart värderades till 39 miljarder dollar i samband med sin senaste finansieringsrunda under våren 2021. Men efter att techsektorn haft ett tungt 2022 har bolaget valt att återspegla detta genom att revidera ned sin egna värdering till 24 miljarder dollar, motsvarande 240 miljarder kronor, i mars.
Instacart har haft en volatil utveckling. Bolaget kämpade fram tills 2020 men fick sedan rejäl fart när pandemin bröt ut. Den ledde till ökade beställningar i samband med att människor uppmanades att undvika fysisk kontakt. Efter att pandemin lättat har verksamheten återigen börjat pressas av inflationen. Tillväxten i fjol var ändå solid på 20 procent till 1,8 miljarder dollar, enligt källor till Bloomberg News.
Mobileye-notering går framåt trots skakig börs
Förberedelserna för en notering av Intels israeliska enhet för självkörande bilar, Mobileye, fortsätter. Detta trots negativt sentiment på Nasdaq och stora fall inom tech, rapporterar israeliska affärstidningen Globes med hänvisning till källor på marknaden.
Företaget har börjat anlita flertalet nya anställda för nyckelpositioner i deras nya kontor i New York, exempelvis en Analysts Relations Manager som ska ha kontakt med analytiker.
Intel förvärvade Mobileye för 15,3 miljarder dollar 2017. Reuters rapporterade förra månaden att en börsnotering kan värdera Mobileye till 50 miljarder dollar. Goldman Sachs och Morgan Stanley kommer ta hand om börsnoteringen.