Inget exportlyft trots svag krona
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Inget exportlyft trots svag krona

Inget

En färsk undersökning från Exportkreditnämnden (EKN) visar på en minskad export från svenska företag under de senaste tre månaderna. Samtidigt visar studien att den svaga kronan har haft en varierande inverkan på företagens exportaffärer. Victor Carstenius, senior analytiker på EKN, framhåller att större exportföretag klarar sig bättre i det nuvarande ekonomiska klimatet.

Undersökningen visar att 28 procent av de tillfrågade exportföretagen har upplevt en minskning av sin export under de senaste tre månaderna. Samtidigt förväntar sig 47 procent av företagen ingen förändring under de kommande tre månaderna. Detta tyder på att företagen förväntar sig en fortsatt stabil ekonomisk miljö, trots de nuvarande ekonomiska svårigheterna.

Större företag klarar sig bättre

Carstenius understryker att företag som exporterar mest - de som exporterar minst 70 procent av sin omsättning - inte upplever några problem med att bibehålla försäljningsvolymen. "De företag som har störst exportandel har bäst förutsättningar under rådande marknadsläge. De har bättre möjligheter att hålla uppe försäljningsvolym, har en mer positiv syn framåt och planerar därmed att investera mer", säger Carstenius.

Detta rapporterar gp.se om.

Svag krona ger blandade effekter

Traditionellt har svenska företag kunnat dra fördel av en svag krona, men undersökningen visar att över hälften av de tillfrågade företagen inte har påverkats av kronans svaghet. Endast 31 procent uppger att deras exportaffärer har påverkats positivt av kronans växelkurs under de senaste tre månaderna, jämfört med 42 procent under de senaste tolv månaderna.

Stefan Karlsson, chefsanalytiker på EKN, förklarar att en svag krona kan ha både positiva och negativa effekter. "En svagare krona driver upp importkostnaderna och tar ut de positiva effekterna för alla de exportföretag som köper insatsvaror från utlandet", säger Karlsson.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt