Harald Mix försvarar de gröna jättesatsningarna med Northvolt och H2 Green Steel
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Harald Mix försvarar de gröna jättesatsningarna med Northvolt och H2 Green Steel

Harald

Harald Mix, grundaren av riskkapitalbolaget Altor, försvarar de omfattande gröna investeringarna i Northvolt och H2 Green Steel (H2GS). Detta kommer i samband med publiceringen av den första av tre kritiska rapporter finansierade av ledande finansprofiler.

Rapporterna, som bland annat riktar sig mot H2GS, har finansierats av framstående finanspersoner som Christer Gardell, Rune Andersson och Carl Bennet. Gardell har tidigare uttryckt sin kritik mot "slöseri med skattepengar", en kommentar som syftade på de stora projekt som Northvolt och H2GS driver.

Justifierar granskningen

Mix förklarar varför flera tunga finansprofiler valt att stödja granskningen av H2GS. Han menar att granskningen är principiellt orienterad och huvudsakligen handlar om Sveriges framtida energiförsörjning och hur vi bör förädla våra naturtillgångar. Mix poängterar dock att det råder en allmän missuppfattning kring statligt stöd till dessa projekt.

”Jag tolkar det som att den externa granskningen är principiellt orienterad, och att det huvudsakligen handlar om den framtida energiförsörjningen i Sverige och på vilket sätt vi bör förädla våra naturtillgångar. Dessutom tror jag att det finns en allmän allergi mot statsstöd och där finns det stora missförstånd. Men avseende H2GS hade det varit billigare för dem att ringa mig och fråga”, säger han.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Utmanar den kommersiella risken

Mix kommenterar också den kommersiella risken med Northvolt och H2GS, vars orderstockar idag uppgår till cirka 600 respektive 120 miljarder kronor. Han utmanar skeptikerna genom att peka på H2GS framgång med att sälja 60 procent av sin produktion till några av världens största stålköpare, med en attraktiv grön premie.

“Kan man som H2GS sälja 60 procent av produktionen de första sju åren till ett trettiotal av världens störta stålköpare med en attraktiv grön premie är det svårt att se den kommersiella risken”, säger han.

Om Northvolt

Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Northvolt grundades 2015 under namnet SGF Energy av Peter Carlsson och har idag över 1200 anställda.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Northvolt

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Northvolt

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt