Här är bolagen som försummats under AI-hajpen – men som kan börja röra på sig
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Här är bolagen som försummats under AI-hajpen – men som kan börja röra på sig

Här

Investerares fokus på storbolagens engagemang i AI har lett till försummelse av mindre bolag. Små- och medelstora aktier har inte haft samma utveckling som större bolag, vilket öppnar upp för potentiella investeringar. Flera experter ser möjligheter i dessa mindre aktier både i USA och globalt, skriver Morningstar i en analys.

  • Mindre bolag har inte följt med i AI-boomen och kan erbjuda investeringstillfällen.
  • Small- och Mid-Cap-aktier handlas till betydande rabatter jämfört med deras verkliga värde.
  • Experter ser särskilda möjligheter i mindre bolag även utanför USA.

Det har varit en utmanande period för små- och medelstora aktier de senaste åren. Sedan februari 2021 har Morningstar US Small-Mid Cap Extended Index bara ökat med 14,32 procent, jämfört med 45,85 procent för Morningstar US Large-Mid Cap Index. Men det har också skapat en möjlighet för småbolag att röra på sig, enligt en analys från finanssajten Morningstar.

Rabatterade värderingar och globala möjligheter

Vid maj månads slut handlades large cap-aktier till sitt verkliga värde, medan amerikanska small cap-aktier var mest undervärderade med ungefär 20 procent rabatt jämfört med deras långsiktiga verkliga värde, enligt David Sekera, chefsstrateg för den amerikanska marknaden på Morningstar. Midcap-aktier handlades med en rabatt på omkring 7 procent. Sekera påpekar att småbolagsaktier bör övervägas i portföljer baserat på dessa rabatter.

Det finns även globala möjligheter för dessa aktier. Kent Chan, Equity Investment Director på Capital Group, noterar att små och medelstora bolag framstår som undervärderade både på tillväxt- och utvecklade marknader. Liknande åsikter delas av Jeff Mo och Samir Taghiyev från Mawer New Canada A fond, som ser högkvalitativa små och medelstora företag som särskilt attraktiva.

AI:s inverkan på mindre bolag

Också inom AI-området har mindre bolag försummats på grund av storbolagens dominans, men det finns potentiella investeringsmöjligheter här också. Kent Chan pekar på exempel som taiwanesiska Global Unichip Corp och eMemory som designar chip för AI-applikationer. Softchoice i Kanada, en IT-konsult som hjälper företag att implementera AI, är ett annat exempel.

Indien som nästa tillväxtområde

Indien anses vara nästa stora tillväxtområdet, liknande Kinas utveckling på 1990-talet. Kent Chan ser stora möjligheter i indiska företag som Larson & Toubro och Tube Investments of India, som drar nytta av landets infrastruktursatsningar. Samir Taghiyev pekar på Stella-Jones i Montreal som ett exempel på ett företag som kan dra nytta av liknande trender i Nordamerika, rapporterar Morningstar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt