Fonder: Behöver jag agera med portföljen vid sänkt ränta?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Fonder: Behöver jag agera med portföljen vid sänkt ränta?

Fonder:

Riksbankens beslut att sänka räntan förra onsdagen har stor inverkan på fondsparare och investeringsklimatet. Fastän detta beslut var förväntat, var det inte självklart. Dess inverkan på den redan svaga svenska kronan var en oro. För fondsparare har detta räntebeslut varit avgörande för avkastningen de senaste åren, där det nya ekonomiska landskapet och ökande lånekostnader har påverkat sektorfonder på olika sätt.

  • Riksbankens räntesänkning kan komma att förändra vilka fonder som presterar bättre och sämre i framtiden.
  • En återhämtning av svenska kronan kan påverka utländska fonder negativt.
  • Det är viktigt att inte göra förhastade förändringar i din fondportfölj trots det nya ekonomiska klimatet.

Det nya ekonomiska klimatet

Efter räntesänkningen reagerade marknaden med en marginell påverkan på kronan, vilket indikerar att beslutet redan var inprisat. Fastighetssektorn, som är belastad med skulder, upplevde en initial uppgång, men föll tillbaka något innan stängning. Storbankerna handlades däremot ned.

Vi går nu in i en period med förväntningar på fortsatta räntesänkningar, vilket kan skapa en förändring i fondernas prestation skriver Morningstar.

Fastighetsfonder kan uppleva ett lättnadsrally, medan långa räntefonder kan gynnas av fallande räntor. Globalfonder kan dock lida om den svenska kronan återhämtar sig under året.

Var försiktig med förändringar i din fondportfölj

Det är viktigt för oss på Börskollen att poängtera att det nya marknadsklimatet inte bör ses som en anledning att göra omedelbara förändringar i din fondportfölj.

Vi sparare är notoriskt dåliga på att tajma marknaden. Med tanke på osäkerheten kring inflationen, kronans rörelse, kommande räntesänkningar och Feds räntesänkningscykel, är det inte läge att fatta förhastade beslut.

Det är viktigt att vara medveten om varför din USA- eller globalfond kan prestera sämre om kronan stärks. Byt inte till en fastighetsfond bara för att de rusar högre på förhoppningar om lägre upplåningskostnader. Det är viktigt att ta hänsyn till flera parametrar när du sätter ihop din portfölj. Impulsiva förändringar kan leda till lägre avkastning på lång sikt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt