FI:s varningslista: Över 3 000 företag misstänkta för investeringsbedrägerier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

FI:s varningslista: Över 3 000 företag misstänkta för investeringsbedrägerier

FI:s

Ekonomiska bedrägerier fortsätter att vara ett växande problem, trots en avmattning i ekonomin. Under 2023 varnade Finansinspektionen för 3285 företag och webbplatser för investeringsbedrägerier. Förlusterna för de drabbade sträcker sig från tusentals till miljontals kronor, enligt en färsk rapport från FI.

  • 3285 företag och webbplatser varnades för investeringsbedrägerier under 2023 av Finansinspektionen.
  • Bedrägerierna varierar i storlek, med förluster sträckande från tusentals till miljontals kronor för offren.
  • Bedragarna använder ofta sofistikerade metoder för att skapa en trovärdig fasad, inklusive att utge sig för att vara någon annan eller att arbeta för ett känt företag.

Bedragarna skapar en fasad av trovärdighet för att dölja deras bedrägliga verksamhet. Pengarna som konsumenterna tror att de investerar i säkra och lönsamma tillgångar går istället direkt till bedragarna.

Det finns väldigt många som försöker lura folk på pengar. Som konsument och placerare behöver du vara mycket skeptisk mot alla förslag"

Detta säger Mikael Sandahl, finansinspektör på Finansinspektionen och expert på investeringsbedrägerier.

Bedragare utnyttjar aktuella händelser

Bedragare utnyttjar ofta aktuella händelser och trender för att locka sina offer. För att övertyga sina offer att investera, använder de information om aktuella ekonomiska händelser, som hög avkastning på börsen eller framgångsrika kryptovalutor. Sandahl betonar att det är viktigt att vara skeptisk och ifrågasätta alla investeringsförslag.

Detta rapporterar Finansinspektionen om.

Bedragarna är skickliga manipulatörer

Bedragarna är ofta mycket skickliga på att manipulera sina offer. De kan snabbt övertala sina offer att investera pengar, och det är först när pengarna är förlorade som offren inser att de har blivit lurade. Enligt Sandahl beskriver många offer att de blev misstänksamma först när de uppmanades att betala avgifter för att ta ut sina pengar, men då var det oftast för sent.

Bedragare utnyttjar sociala medier

En trend från 2023 är att bedragare ofta använder sociala medier för att lura sina offer. De kan skicka erbjudanden om investeringar från konton som ser ut att tillhöra betrodda kontakter, eller utge sig för att arbeta för ett känt företag.

"Det är viktigt att våga ifrågasätta och förstå att bedragare ofta utger sig för att vara någon annan, kanske en vän till dig", säger Sandahl.

Finansinspektionen fortsätter att arbeta för att sprida information om bedrägerier, inklusive att varna för specifika företag och att ge tips om hur konsumenter kan skydda sig.

"Vi tar löpande fram information om pågående bedrägerier, om vanliga tillvägagångssätt men också tips för dig som konsument om hur du kan undvika att drabbas av ett investeringsbedrägeri", säger Sandahl.

Här tar du del av FIs varningslista där man utfärdar varningar när företag försöker verka på en marknad utan att ha nödvändiga tillstånd eller utan att vara registrerade hos tillsynsmyndigheten i landet.

Läs även: Expertens råd: Så här byter du bank – kan spara tusenlappar

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt