Elbilstillverkaren ska bli ledande inom automatisering – satsar 300 miljarder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Elbilstillverkaren ska bli ledande inom automatisering – satsar 300 miljarder

Elbilstillverkaren

Biltillverkaren Kia har avslöjat en investeringsplan på 38 biljoner won, eller nästan 300 miljarder kronor, för att bli en ledande aktör inom den globala bilindustrins automatisering. Investeringen ska fördelas över flera områden, däribland elfordon och avancerad flygmobilitet. Trots en förväntad avmattning på marknaden för elfordon, planerar Kia att stärka sitt sortiment av hybridelektriska fordon.

  • Kia investerar nästan 300 miljarder kronor i automatisering och elfordon.
  • Investeringen fördelas över flera områden, inklusive specialbyggda fordon, mjukvarudefinierade fordon och avancerad flygmobilitet.
  • Kia förväntar sig en ökad försäljning av hybridelektriska fordon, trots en förväntad minskning på elfordsmarknaden.

Investering i framtiden

Enligt Kia:s VD Song Ho-Sung kommer 65 procent av investeringen att gå till automatisering, medan 19 procent kommer att användas för att utveckla specialbyggda fordon. Ytterligare 8 procent ska investeras i övergången till mjukvarudefinierade fordon, och 5 procent av budgeten kommer att gå till avancerad flygmobilitet och robotteknik. Slutligen kommer 3 procent att investeras i andra sektorer.

Utmaningar på marknaden för elfordon

Trots att Kia är optimistiska inför framtiden, förväntar de sig att den globala marknaden för elfordon kommer att mattas av mellan 2021 och 2026 på grund av en förväntad lågkonjunktur, minskade subventioner för elfordon och brist på laddningsinfrastruktur. Som en lösning på detta planerar Kia att stärka sitt utbud av hybridelektriska fordon och förväntar sig att försäljningen av dessa kommer att öka till 19 procent 2028, upp från 12 procent 2024.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Kias finansiella mål

Bolaget har också offentliggjort sina finansiella mål för det kommande året. De förväntar sig intäkter på 101 biljoner won och ett rörelseresultat på 12 biljoner won, med en rörelsemarginal på 11,9 procent. På Börskollen håller vi ett öga på hur dessa ambitiösa planer kommer att påverka Kias ekonomiska prestation under det kommande året.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt