Drömmen om fritidshus – här är svenskarnas 5 viktigaste kriterier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Drömmen om fritidshus – här är svenskarnas 5 viktigaste kriterier

Drömmen

En ny undersökning från SBAB visar att majoriteten av svenskarna drömmer om att äga ett fritidshus. Fördelarna med närhet till vatten och möjligheten att använda huset året runt är de mest önskvärda egenskaperna. Däremot är det bara en mindre del av befolkningen som överväger att hyra ut sina fritidshus för att minska kostnaderna.

  • Svenskarnas önskan om att äga ett fritidshus är hög, med 82 procent som vill ha ett.
  • Av de som redan äger ett fritidshus uppger 70 procent att det kostar mindre än 4 000 kronor i månaden att äga och underhålla.
  • Endast 31 procent av fritidshusägarna kan tänka sig att hyra ut sitt hus.

Enligt SBAB:s undersökning, som omfattar 1 000 personer, drömmer 82 procent av svenskarna om att äga ett fritidshus.

Bland de mest populära platserna att ha ett fritidshus är Stockholms skärgård, men 15 procent av de tillfrågade föredrar att ha ett fritidshus utomlands.

Vad är viktigt med ett fritidshus?

Resultaten visar att närheten till vatten är den mest önskade egenskapen hos ett fritidshus, följt av att det kan användas året runt och ligger nära hemmet. Dessutom uppskattar många ett lättskött hus med modern standard, som diskmaskin och vattentoalett.

Vissa skillnader i preferenser mellan könen kan observeras, med män som värderar modern standard och avskildhet högre, medan kvinnor prioriterar en trädgård skriver SBAB.

Ägande och ekonomi

Av de tillfrågade uppger 18 procent att de redan äger ett fritidshus. Av dessa säger 70 procent att kostnaderna för att äga och underhålla fritidshuset är mindre än 4 000 kronor i månaden. Denna relativt låga kostnad kan vara en följd av att huset ärvts eller köpts till ett lågt pris, eller att ägarna underskattar de löpande kostnaderna.

Majoriteten av fritidshusägarna, 59 procent, använder sitt hus sju veckor eller mer per år och om vi antar att fritidshuset kostar 4 000 kronor i månaden och används sju veckor om året, blir den totala kostnaden 48 000 kronor, vilket motsvarar strax under 1 000 kronor per natt.

Trots de oroliga tiderna i ekonomin med höga räntor och skenande matpriser så uppger endast 31 procent av fritidshusägarna att dom kan tänka sig att hyra ut sitt hus. Trots att de första 40 000 kronorna man tjänar på uthyrning är skattefria, kan det innebära extra arbete och potentiellt minska känslan av frihet och ägande.

5 viktigaste kriterierna för ett fritidshus enligt svensken

Nr. Egenskap Andel som prioriterar detta
1. Att det ligger nära vatten 66 %
2. Att det går att använda året runt 41 %
3. Att det ligger avskilt och privat 39 %
4. Att det är lättkött 38 %
5. Att de har modern standard, t.ex. diskmaskin och vattentoalett 34 %

Källa: SBAB. Frågan löd "Vilka tre saker tycker du är viktigast med ett fritidshus?". Procenttalen summerar därför inte till hundra procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt