Cyberattack mot IT-konsulten – Tvingar Munters till preliminär kvartalsrapport
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Cyberattack mot IT-konsulten – Tvingar Munters till preliminär kvartalsrapport

Cyberattack

IT-konsultföretaget Tietoevry har blivit mål för en ransomware-attack som påverkat ett av deras datacenter i Sverige. Attacken har haft en direkt påverkan på bolagets tjänster för vissa kunder, vilket bland annat tvingat klimatkontrollbolaget Munters att tidigarelägga utlämnandet av sina preliminära kvartalsrapporter. Tietoevry har påbörjat återställningsprocessen men kan ännu inte fastställa hur lång tid detta kommer att ta.

  • Ransomware-attacken riktades mot ett av Tietoevrys datacenter i Sverige och har påverkat tjänsterna till vissa kunder, inklusive Filmstaden, Rusta och Munters.
  • Munters tvingades lämna ut sina preliminära kvartalsrapporter i förväg på grund av attacker på deras finansiella konsolideringssystem och en del av affärssystemen.
  • Tietoevry har inlett återställningsarbetet men kan inte ännu ange hur lång tid processen kommer att ta.

Attacken, som var begränsad till det aktuella datacentret, har haft betydande följdverkningar. "Vi beklagar de problem som denna skadliga attack orsakar för våra kunder och alla som påverkats som en följd av detta. Vi har avsatt alla nödvändiga resurser för att ta hantera detta på bästa möjliga sätt. Vi för en aktiv dialog med våra kunder som är direkt berörda", säger Venke Bordal, Head of Market Sweden, Tietoevry Tech Services.

Kundföretag påverkade

De företag som påverkats inkluderar Filmstaden, som har haft svårigheter med biljettköp, och Rusta, som har upplevt IT-störningar. Klimatkontrollbolaget Munters har även drabbats, med deras finansiella konsolideringssystem och en del av affärssystemen påverkade. Detta har tvingat Munters att presentera sina preliminära siffror för det fjärde kvartalet i förtid, eftersom konfidentialiteten av informationen inte kunde garanteras.

Detta skriver SVT, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Återställningsarbetet pågår

Tietoevry har redan inlett återställningsarbetet, men kan ännu inte beräkna hur lång tid det kommer att ta. "Säkerheten och kontinuiteten i våra tjänster är av högsta prioritet för oss, och vi tar denna situation på största allvar. Händelsen utreds av både interna och externa specialister, och eftersom en ransomware-attack är en allvarlig brottslig handling har den också polisanmälts", tillägger Bordal.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Munters

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt