Chansen ökar för snabbare räntesänkningar i USA
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Chansen ökar för snabbare räntesänkningar i USA

Chansen

Oron för läget i den amerikanska ekonomin växer. Sannolikheten för en mer aggressiv takt i sänkningarna av styrräntan ökar, enligt prissättningen på räntemarknaden.

Centralbanken Federal Reserves ordförande Jerome Powell gav i onsdags tydliga signaler om att en första räntesänkning är möjlig i september.

Men färska siffror kring arbetsmarknaden och industrin har skapat en oro bland investerare om att den inflationsdämpande penningpolitiken är för stram – och att Fed agerar för långsamt med att lätta.

Marknaden har prisat in tre sänkningar på rad med vardera 0,25 procentenheter under andra halvåret.

Nu skruvas sannolikheten upp för att Fed under ett av de tre kommande räntemötena – september, november och december – dessutom kommer att behöva slå till med en dubbelsänkning, med 0,50 procentenheter. Sannolikheten för det är just nu 50 procent.

Det skulle innebära en sänkning av styrräntan – som sedan ett år är i intervallet 5,25–5,50 procent – med totalt en hel procentenhet i år.

Statistik visade i torsdags att antalet arbetslösa i USA steg mer än väntat, samtidigt som att inköpschefsindex för tillverkningsindustrin pekar på minskad aktivitet.

Jerome Powell upprepade i onsdags sitt budskap om att Fed är databeroende i sina bedömningar och att bankledningen är medveten om riskerna det innebär för arbetsmarknaden med att bromsa för länge.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt