Börskollen-intervju med investeraren och börsprofilen Adolfsson
I denna veckas intervju skiftar vi fokus från “growth” till “value” (eller åtminstone mer åt det hållet) och lär känna investeraren och bloggaren Adolfsson. En i våra ögon mycket läsvärd intervju där han generöst delar med sig av sin resa med misstag och erfarenheter, förebilder, nuvarande investeringsstil och även det faktum att han nu kommer att prova på att vara “stockpicker” på heltid!
Hej Adolfsson. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.
Otroligt kul och smickrande att bli intervjuad!
Ursprungligen kommer jag från industristaden Gävle, som jag med vissa undantag flyttade från när jag var i tidig 20-årsåldern för studier i bland annat Uppsala. Jag är utbildad jurist, och har jobbat på byrå, som konsult, på domstol och som jurist inom finans och värdepapper. Relativt nyinflyttad i Stockholm med min sambo. Tränar en hel del styrketräning och har viss bakgrund från styrkeidrott.
Jag har alltid betraktat mina investeringar och placeringar som ett egenföretagande som nu på senare år också faktiskt utvecklats så väl att det kan jämföras med ett mindre enmansbolag.
Om några månader fyller jag 30 och kommer från och med oktober vara “oanställd” för att istället prova på att livnära mig på investeringar. Jag har alltid betraktat mina investeringar och placeringar som ett egenföretagande som nu på senare år också faktiskt utvecklats så väl att det kan jämföras med ett mindre enmansbolag. Då jag kände att min senaste anställning inte var min “grej” blir det just så att jag kommer sitta vid skärmarna och investera på heltid under resterande del av året/våren för att utvärdera om det är något som jag dels vill göra som heltidsjobb och dels som jag kan försörja mig på. Vissa skulle kanske kalla det 30-årskris att säga upp sig från ett välbetalt arbete och sedan enbart hålla på med börsen (eller ett tecken på att börskonjunkturen är på toppen). Samtidigt tänker jag att det är dags att göra det någon gång. Då passar det också som test innan jag bestämmer mig vad jag vill göra nästa gång yrkesmässigt.
Vissa skulle kanske kalla det 30-årskris att säga upp sig från ett välbetalt arbete och sedan enbart hålla på med börsen (eller ett tecken på att börskonjunkturen är på toppen).
Jag kallar mig själv Adolfsson på Twitter och skriver lite längre inlägg då och då på medelvägen.se om just investeringar.
Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?
Var det verkligen så enkelt att tjäna pengar? Den här VDn var ju kung och skulle göra att jag fick massor av pengar!
Jag har särskilt ett minne om mitt första riktiga misslyckande på börsen som kan vara intressant för andra. Jag gick en kurs på gymnasiet, Aktiekunskap, där ett kursmoment var att gå på en aktieträff med Aktiespararna. Så dit gick jag, 18 år, för att lyssna på presentationer om företag av börs-vd:ar.
På plats presenterades ett klassiskt förhoppningsbolag (det förstod jag dock först långt senare): det var halvsvårt för utomstående att förstå tekniken, förlusterna i bolaget hopade sig, aktien kostade runt 16 öre styck och handeln i aktien var väldigt volatil. Den här VDn som presenterade var dock oerhört vältalig. Så pass vältalig att en 18-åring som inte kunde någonting alls om börsen blev imponerad av orden som VDn använde, och om framtiden för bolaget! Omsättning om flera miljoner (kronor?), hur bruttomarginalen skulle utvecklas sig och om något som hette free cash flow och vinst. Jag var fast. Var det verkligen så enkelt att tjäna pengar? Den här VDn var ju kung och skulle göra att jag fick massor av pengar!
Dagen efter var kursen i 13 öre och jag började smått få panik, men det var ju billigare så jag tog ytterligare lite aktier. Sen kom 12 öre och fler aktier köptes; därefter 9 öre och fler aktier köptes. Jag tror att jag köpte mina sista aktier på 6 öre (för jag hade inte mer pengar).
Jag hade då ca 30 000 kr sparat från sommarjobb och helgjobb som diskare och servitör, och nästan alla dessa pengar gick åt för att köpa aktier i detta bolag. Aktien gick från 16 öre till 17 öre och jag visste att jag hade gjort rätt. Dagen efter var kursen i 13 öre och jag började smått få panik, men det var ju billigare så jag tog ytterligare lite aktier. Sen kom 12 öre och fler aktier köptes; därefter 9 öre och fler aktier köptes. Jag tror att jag köpte mina sista aktier på 6 öre (för jag hade inte mer pengar). Jag minns inte när jag sålde, men jag tror det var på antingen 1 öre eller 2 öre. Jag tror att bolaget gick i konkurs, men jag vet inte nu - för jag visste inte då heller något egentligen om bolaget. Även om jag då borde lärt mig att kunskap är nyckeln till framgång på börsen, gjorde jag även senare om samma misstag igen.
Problemet var ju bara att jag inte hade riktig koll på hur dessa optioner fungerade eller hur prissättningen var, eller när dessa förföll.
Jag insåg då att jag behövde sprida mina pengar. Samtidigt var jag ganska intresserad av tekniskt analys (som jag inte heller kunde). När jag väl därför studerade H&Ms kursgraf var det ett tydligt mönster - aktien kommer gå ner kommande halvår. Där ville jag ha exponering. Köpte då mina första (och hittills enda) säljoptioner i H&M. Problemet var ju bara att jag inte hade riktig koll på hur dessa optioner fungerade eller hur prissättningen var, eller när dessa förföll. Dessutom köpte jag säljoptionerna ungefär samtidigt som börsen och H&M nådde sin lägsta nivå 2008-2009.
Så, med säljoptionerna, var det andra gången jag “sprängde kontot”.
Jag var dock helt fast - gör man bara rätt (vilket jag inte gjorde) så kan man tjäna pengar!
Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?
(...) om ett företag skulle vara en långsiktig vinnare behöver företaget ha en konkurrensfördel, en moat, företaget behöver tjäna pengar och växa o s v. Sådana företag ska man köpa när de är billiga.
Jag har inte bara exempel på när jag sprängde kontot utan också exempel på “bra” affärer (dock helt baserat på tur). Vill minnas att jag köpte någon typ av biotech-aktie som gick upp flera hundra procent som validerade min tes att det gick att tjäna pengar på börsen!
Någonstans här hittade jag George Bols blogg, 40procent20år (George Bol driver nu, med flera, Börsdata.se, vilket är en av de bästa tjänsterna inom finans i Sverige). Det han skrev om investeringar var företagande på riktigt - om ett företag skulle vara en långsiktig vinnare behöver företaget ha en konkurrensfördel, en moat, företaget behöver tjäna pengar och växa o s v. Sådana företag ska man köpa när de är billiga. George tipsade och skrev om Warren Buffett och Berkshire Hathaway. Manegen var krattad för värdeinvestering (även om just värdeinvestering kanske inte är den exakta term jag skulle vilja lägga på min investeringsstil).
En av de första böcker jag läste om (bland annat) Warren Buffett var Jonas Bernhardssons bok Investera som mästarna: Från Aktiestinsen till Soros som ytterligare triggade igång mitt intresse och därefter läste jag allt om Buffett: Berkshire Hathaways aktieägarbrev, The Warren Buffett Way, The Tao of Warren Buffett, Snowball o s v. Buffett själv berättade att den klassiska boken The Intelligent Investor av Benjamin Graham var Buffetts favorit inom investeringar. Även en hel del annan litteratur plöjdes också, som böcker om och av Pat Dorsey, Howard Marks, Joel Greenblatt, Peter Lynch, Tobias Carlisle mfl.
Mitt investerande kan därefter i princip beskrivas som en period före-The-Intelligent-Investor och en period efter-The-Intelligent-Investor, där i princip hela boken “klickade”.
Mitt investerande kan därefter i princip beskrivas som en period före-The-Intelligent-Investor och en period efter-The-Intelligent-Investor, där i princip hela boken “klickade”. Min investeringsmetod började ta form genom trial-and-error; mer läsning från framgångsrika investerare; några lyckade investeringar och diskussioner med andra som var intresserade av aktier. (Här har twitter verkligen möjliggjort kontakter med ytterst duktiga och trevliga människor!).
Hela idén som kommuniceras i bl a Intelligent Investor, att tänka varje aktie som ett delägarskap i ett företag kräver en förståelse för bolaget och en ungefärlig uppfattning om bolagets utvecklingspotential, samt dess inneboende värde - intrinsic value. Sen gäller det att köpa aktien när priset på aktien är långt under företagets riktiga värde - för att få en margin of safety.
Detta utgör kanske det som kallas “värdeinvestering”, att köpa en ägarandel i ett företag för ett pris som är lägre än dess värde. Detta alldeles oavsett om det rör sig om “tillväxt” eller “värde” i dess semantiska betydelse. För värde och tillväxt är så att säga ihopkopplat.
Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (snart 5.000 följare) och bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?
Jag skulle gissa att ca 95% av mina tweets (och 100% av mina inlägg på sidan) handlar om investeringar. Från småbolag till storbolag, om främst aktier men även ibland andra tillgångsslag.
Innehållet på min twitter och min sida Medelvägen.se skiljer sig en hel del från varandra. Ofta brukar jag utveckla själva ursprungsidén i en tweet eller två för att sedan, om jag fortsätter fundera på det jag tweetade om, skriva ett litet längre inlägg. Detta gör att twitter ger ett första utlopp, och att det på sidan är mer genomtänkt. Samtidigt försöker jag (särskilt på sidan) ge en läsare möjlighet till fördjupning om det skulle vara något som denne inte kunde förut, eller som vill lära sig mer om. Så under “Utbildning” på Medelvägen.se finns en del material som möjliggör fördjupning, utan att detta kanske är regelrätt för nybörjare. Ibland gör jag även sådant som kan laddas ner, oftast i form av Excel-mallar.
Jag skulle gissa att ca 95% av mina tweets (och 100% av mina inlägg på sidan) handlar om investeringar. Från småbolag till storbolag, om främst aktier men även ibland andra tillgångsslag.
En enkel regel för mig är att jag tänker, ju mer jag ger ju mer får jag tillbaka.
Det är väldigt intressant det här med att ha en hel del följare. Ju fler jag har, ju snabbare får jag fler. Samtidigt har jag aldrig jagat följare utan har alltid försökt ge någon där ute i etern ett mervärde, med min största förhoppning att få något tillbaka någon gång. Just detta har betalat tillbaka sig mångfalt - dels i form av rediga investeringsuppslag men också i form av extremt härliga kontakter med väldigt ambitiösa och trevliga människor. Jag är helt övertygad om att jag aldrig annars hade fått chansen att lära sådana människor om jag inte börjat med twitter. En enkel regel för mig är att jag tänker, ju mer jag ger ju mer får jag tillbaka.
Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?
Sen är jag extremt imponerad av duktiga twittrare som delar med sig av sina teser och sina uppslag, även om dessa investerar helt annorlunda än vad jag skulle göra.
Det klassiska är såklart att “The Giants” är mina förebilder; Buffett, Munger, Graham, Greenblatt mfl.
Sen är jag extremt imponerad av duktiga twittrare som delar med sig av sina teser och sina uppslag, även om dessa investerar helt annorlunda än vad jag skulle göra. Eftersom det rör sig om över 100 personer gör jag helt enkelt bäst i att inte nämna någon, men väldigt många av de börstwittrare som jag följer på twitter ser jag upp till.
Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?
En del kanske skulle klassa mig som “value” eftersom jag ofta vill ha rimliga multiplar på vinster och kassaflöden. Just nu är det främst inom “value” som detta hittas. Samtidigt försöker jag bara hitta säkerhetsmarginaler där nedsidan är lägre än den potentiella uppsidan (för uppsidan tar hand om sig själv).
Även jag försöker vara ödmjuk och tänka att jag har missat “growth” i den bemärkelse som kanske bäst representeras av Evolution Gaming, Fortnox m fl, och särskilt vad digital distribuering kan skapa för värden, framstår väldigt många värderingar som för höga för mig där riskerna för bakslag är för höga.
Även jag försöker vara ödmjuk och tänka att jag har missat “growth” i den bemärkelse som kanske bäst representeras av Evolution Gaming, Fortnox m fl, och särskilt vad digital distribuering kan skapa för värden, framstår väldigt många värderingar som för höga för mig där riskerna för bakslag är för höga. Dock finns det ju gott om investerare som inte är av samma uppfattning - och som har fått extremt bra betalt för denna tro. Samtidigt sover jag bättre om jag köper något väldigt billigt och är tillförsäkrad att bolaget ökar vinsterna. Detta innebär dock inte att jag inte skulle investera i just sådana företag som Evolution gaming m fl, bara det att priset inte passar mig (just nu).
Detta innebär att varje investering ska betyda något, och då måste jag ta size och vara påläst. Det är inte ovanligt att mina tre främsta ideér står för över 70 % av portföljen (ca 73 % just nu), oftast är det också relativt “oupptäckta” småbolag.
Jag brukar tänka, helt taget från Buffet, att jag i mina största investeringar ska ha ett “punch-card” där jag har några hål per kort. En investering ska utgöra ett sådant hål, ungefär som ett klippkort. Detta innebär att varje investering ska betyda något, och då måste jag ta size och vara påläst. Det är inte ovanligt att mina tre främsta ideér står för över 70 % av portföljen (ca 73 % just nu), oftast är det också relativt “oupptäckta” småbolag.
Just nu är jag mycket inne på det som eventuellt skulle kunna klassas som “special situations” där jag ofta riktar blickarna mot sådan händelser som går många förbi. Det kan gälla investeringar där vissa av komponenterna kan vara krångliga att förstå - där särskilt min juridiska bakgrund kan ge mig en fördel gentemot andra.
I övrigt har jag ingen karaktäristisk investeringsstil - om något ser helt fel prissatt ut, så kan jag vara där. Just nu är jag mycket inne på det som eventuellt skulle kunna klassas som “special situations” där jag ofta riktar blickarna mot sådan händelser som går många förbi. Det kan gälla investeringar där vissa av komponenterna kan vara krångliga att förstå - där särskilt min juridiska bakgrund kan ge mig en fördel gentemot andra. I vissa fall är det “bara” att räkna på vissa händelser och sätta olika sannolikheter. Om uppsidan ser större ut än nedssidan, så är jag villig att ta den satsningen.
Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)
Att veta vad man får och att man betalar mindre än detta. Det hela är ett dynamiskt samspel där alla faktorer tillsammans avgör vad det kan vara värt. Några saker som jag dock särskilt är omsättnings- och resultatutveckling, skuldsättning, insynsägande, tillväxt o s v. Om jag måste göra en lista så blir det
- EV/EBIT eller EV/S (där man kan justera till oändlighet men ger ett hum om priset),
- Omsättningstillväxt,
- Resultattillväxt,
- Insynsägande,
- Magkänsla
En lite rolig tankeövning man kan göra som skulle kunna beskriva det absolut bästa uppslaget för en investering (men som aldrig kommer att existera) är för mig “det Perfekta Företaget”.
Skulle jag se det Perfekta Företaget och känna till denna story, skulle jag i princip investera allt min kapital i bolaget.
Det Perfekta Företaget har ett marketcap precis under sweetspotten för fondflöden, någonstans runt 500-700MSEK. Det är i princip helägt av ledningen och styrelsen, som ser företaget växa långsiktigt (+20% per år i 10 år+). Bolagets produkter och tjänster är extremt skalbara (bland annat digital distribution) och en kund som väl blivit kund skulle aldrig byta leverantör (tänk exempelvis ett affärskritiskt ERP-verktyg). Marginalen är på väg upp och förbättras för varje ny kund. Bolaget har en nettokassa. Antalet utomstående ägare på börsen är lågt. Likviditeten i aktien är precis så att du kan bygga en position utan att priset påverkas. Därtill är bolaget en så kallat Net-net, alltså att priset på aktien är lägre än dess likvideringsvärde.
Skulle jag se det Perfekta Företaget och känna till denna story, skulle jag i princip investera allt min kapital i bolaget. Detta är dock något som kanske skulle hända en gång under en hel investeringskarriär?
Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?
När jag anser att jag kan investeringen tillräckligt brukar jag utöka positionen rätt kraftigt, och jag köper mer om min analys fortsätter stämma med kvartalsrapportering som kommer löpande.
I stort sett finns det inte några sådana parametrar. Här vet jag att jag bättre skulle kunna bli bättre.
I stort brukar jag dock inleda en bevakningsposition som tvingar mig att läsa på mer. Om jag inte tycker att det är värt att gå vidare avyttrar jag den helt utan skrupler. När jag anser att jag kan investeringen tillräckligt brukar jag utöka positionen rätt kraftigt, och jag köper mer om min analys fortsätter stämma med kvartalsrapportering som kommer löpande.
På motsatt sida brukar jag vara väldigt snabb att försöka avyttra om min analys var fel, eller om investeringen (oftast mätt på bolagets rapportering) inte stämmer med vad jag önskar.
När jag gör helt kortsiktiga affärer, särskilt inom olika typer av specifika bolagshändelser (nyemissioner, inlösen, omvandlingar, avknoppningar mm) försöker jag helt enkelt göra affären på sista möjliga dagen. Typiskt sett två dagar före avstämningsdagen. Detta för att inte binda kapital i onödan.
Jag använder teknisk analys endast sporadiskt i mina långsiktiga investeringar.
Jag använder teknisk analys endast sporadiskt i mina långsiktiga investeringar. Oftast försöker jag då se på chartet var man kan vänta sig trendbrott, stödnivåer o s v. Det är dock sällan och oftast har jag redan innan jag eventuellt kollar på detta en förståelse för företaget.
“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika extremt snabba och kraftiga återhämtningen. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att din strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?
På en månad (mellan 17 februari till 18 mars) gick min portfölj ner 46%.
Precis som för nästan alla, innebar Coronabörskraschen att min portfölj minskade kraftigt i värde. På en månad (mellan 17 februari till 18 mars) gick min portfölj ner 46%. Detta trots att mina då största innehav typiskt var sådana bolag som “borde” klarat sig bra. Största innehavet var då North Media som var extremt billigt redan innan kraschen och Bredband2 vars verksamhet är det närmaste konjunkturoberoende man kan ha.
Allt gick ner: aktier, obligationer, guld, bitcoin o s v. Med andra ord var det dags att köpa, helt enligt citat från Buffett - “Be greedy when other are fearful and fearful when other are greedy”
Samtidigt insåg jag väldigt fort att det inte var en rationell “krasch” (om det finns sådana rationella krascher) utan att det var en regelrätt sell-off utlöst av panik. Allt gick ner: aktier, obligationer, guld, bitcoin o s v. Med andra ord var det dags att köpa, helt enligt citat från Buffett - “Be greedy when other are fearful and fearful when other are greedy”.
Agerade i enlighet med detta och var en kraftig nettoköpare i vitt och brett. Allt från stora large caps (bl a Telia) till småbolag. Tror att jag köpte mer än jag någonsin gjort på en kort period. Min tanke då var, om detta verkligen skulle vara slutet på världen (vilket det aldrig varit hittills) skulle mina investeringar vara det sista problemet jag skulle ha.
Min tanke då var, om detta verkligen skulle vara slutet på världen (vilket det aldrig varit hittills) skulle mina investeringar vara det sista problemet jag skulle ha.
En av de största lärdomarna har egentligen varit att hålla mer kassa. Samtidigt är det extremt svårt, för ju mer jag letar ju mer intressanta möjligheter hittar jag. Lösningen är helt enkelt att våga sälja sådant som gått ner mycket för att köpa något som gått ner ännu mer (och som erbjuder ännu bättre avkastningspotential).
Samtidigt har jag ytterligare fått det bekräftat, att det viktigaste en enskild investerare kan göra är att faktiskt kolla på det underliggande och inte bry sig särskilt om vad marknaden tycker. Är något för billigt köp det. Är något alldeles för dyrt sälj det.
Det som förvånat mig mest nu i efterhand är hur snabbt man glömmer bort hur känslan var då. Det rådde fullskalig panik: twitter var fullt av bears, alla hade tagit kortpositioner och DI.se var överfylld av intervjuer med förvaltare som sade att börsen skulle ner ytterligare 50%. Detta är nu helt omvänt och alla synes vara bullish. Samtidigt har jag ytterligare fått det bekräftat, att det viktigaste en enskild investerare kan göra är att faktiskt kolla på det underliggande och inte bry sig särskilt om vad marknaden tycker. Är något för billigt köp det. Är något alldeles för dyrt sälj det. För mig som enskild investerare är utfallet på mina investeringar helt beroende på vad jag gör och vad jag investerar i - inte hur exempelvis riksbanken höjer eller sänker räntan (även om vissa placeringar såklart påverkas av räntan).
Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)
Aldrig tidigare i historien har det varit lättare att lära sig; allt finns på internet och du kan enkelt kommunicera med de bästa inom ett område.
Jag försöker alltid förbättra mig som investerare/spekulant. Just nu på agendan är det den kortsiktiga handeln som är prioriterat. Det är ett område som jag, av naturliga skäl på grund av anställning och tidsbrist, helt bortprioriterat. Egentligen finns det inget som grämer mig för att jag inte kan, för allt går att lära sig om man har motivationen. Aldrig tidigare i historien har det varit lättare att lära sig; allt finns på internet och du kan enkelt kommunicera med de bästa inom ett område. Ett enkelt mail, ett DM på twitter o s v.
Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv dina fem största innehav och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina största innehav just nu.
Av mina fem största innehav är det endast två som har ett market cap på över 500MSEK. Därför skriver jag här endast om dessa två. Den som verkligen vill veta vad jag har i väskan får skicka mig ett DM på twitter. Detta eftersom att jag har märkt att jag blivit kurspåverkande, särskilt i de mindre bolagen, när jag skriver öppet om dessa.
Vi börjar med danska industrigrossisten Brødrene A&O Johansen A/S (AOJ), ca 28% av portföljen. Caset påminner om Swedol och Ahlsells innan dessa blev utköpta från börsen. AOJ är marknadsledare i Danmark inom installationsbranschen (VVS, el och VA), både inom B2B och B2C. För mig är aktiepriset just nu extremt attraktivt. Samtidigt blir många fundersamma då det endast är en preferensaktie som är noterad. Denna preferensaktie är dock inte som svenska preferensaktier, utan är närmast att beskriva som en B-aktie med svagare rösträtt men med större skydd på nedsidan. Bolaget har ett marknadsvärde om runt 1 300 MDKK. För dessa 1 300 MDKK får man:
- en marknadsledare,
- en stadig tillväxt om ca 5% per år senaste åren, men överstigande 10% nuvarande år och säkert 10 % även nästa år,
- stabil rörelsemarginal om ca 5%,
- ett fritt kassaflöde om ca 300MDKK per år och ca 200 MDKK i EBIT (rullande tolv),
- byggnader värderade till ca 650 MDKK,
- en kassajusterad multipel om, EV/FCF ~5,5 och EB/EBIT ~8,2.
- sade jag fortsatt tillväxt?
- en option på utköp. Särskilt här kan noteras att en industriell köpare skulle kunna göra en sale-lease-back på byggnaderna och få ut minst 400-500MDKK i cash, vilket skulle göra att multiplarna ovan istället blir EV/FCF ~4 och EV/EBIT ~6,2.
Det finns mer att diskutera kring AOJ men detta sammanfattar caset väl. Vill man faktiskt läsa varför preferensaktien inte är en “vanlig” preferensaktie finns en förklaring av mig här.
Det näst största innehavet är svenska lojalitets- och motivationsexperten Awardit. Bolaget sysslar med olika typer av lojalitetsprogram, motivationsprogram och presentkort. Företaget har en aktiv förvärvsagenda och ledningen har extremt mycket skin-in-the-game. Under Coronakrisen mer än halverades aktien, och jag passade bland annat då på att utöka mitt redan befintliga innehav. Samtidigt har sentimentet varit att Awardit varit extremt utsatt på grund av Corona. Visserligen har det påverkat, men företaget har visat styrka och extrem lojalitet (tänker här bland annat på frivilliga lönesänkningar bland personalen). Detta visar att företagskulturen troligtvis är av toppklass samtidigt som själva businessen - att bland annat se till att kunder återkommer - är vad jag skulle kunna klassa som “sticky”.
Tillväxten har, tack vare väldigt lyckade förvärv, varit extrem och ledningen har gång på gång visat att man har koll på sina förvärv. Samtidigt har den organiska tillväxten varit mer än godkänd (egentligen med senaste kvartalen undantaget). Jag tror att man under 2020 kan göra någonstans mellan 40-50mkr i EBIT vilket gör att man betalar runt EV/EBIT 11-14. Med tanke på (vad jag tror) är extremt kvalité på management ser det därför väldigt billigt ut. Här väljer jag då att alliera mig med ledningen, och är lång aktien. Företaget är dessutom i en “sweet-spot” vad gäller börsvärdet för kommande fondflöden. Sådant brukar kunna generera väldigt bra avkastning.
⇨ Tips: Kom igång med bolagsbevakning i Börskollen på 3 minuter
Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?
Ett övergripande mål är att generera minst en CAGR om 15% årligen, helst utan förlustår. Sett på en femårshorisont har detta lyckats långt över förväntan med en total CAGR om 30,5% (20 september 2020).
Som jag skrev inledningsvis har jag i princip alltid betraktat mina investeringar och placeringar som en affärsverksamhet. Även detta har jag tagit från “en av de stora”, Graham: “Investing is most successful when it’s most businesslike”. Affärsmodellen är alltså att köpa och sälja företag i syfte att generera avkastning.
Jag tycker helt enkelt att det är så roligt att jag inte tycker att det är “ett arbete”. Visst kan det vara tungt att faktiskt förlora pengar, men varje förlorad peng är en lärdom som förhoppningsvis ger mig större möjligheter i framtiden.
Ett övergripande mål är att generera minst en CAGR om 15% årligen, helst utan förlustår. Sett på en femårshorisont har detta lyckats långt över förväntan med en total CAGR om 30,5% (20 september 2020). En stor del av denna avkastning har kommit senaste tre åren. Ett annat mål är samtidigt att arbeta med investeringar, eftersom att jag knappast betraktar det som ett arbete. Även här passar ett citat från Buffett in: “I tap dance to work”. Jag tycker helt enkelt att det är så roligt att jag inte tycker att det är “ett arbete”. Visst kan det vara tungt att faktiskt förlora pengar, men varje förlorad peng är en lärdom som förhoppningsvis ger mig större möjligheter i framtiden.
På sikt ligger det också givetvis i korten att eventuellt förvalta kapital åt andra som inom ramen för en anställning eller egen affärsverksamhet, vilket är det jag just nu ser mig själv göra till yrket inom fem år. Kanske tidigare.
Är det viktigt för dig att investera i sådant som du i någon mån anser bidrar till en bättre värld/framtid? (Eller i varje fall undvika det motsatta?) Varför? Motivera.
Jag tror att hela den etiska aspekten är en fråga som varje investerare får resonera kring inför varje enskild affär och att det knappast går att ha en bestämd uppfattning före en affär dyker upp.
Inom ramen att se investeringar som en affärsverksamhet vars syfte är att generera överavkastning mot andra alternativ bör en investerare vara öppen för alla möjliga typer av investeringar.
Själva grunden att ett företag går med vinst tyder på att ett sådant “oetiskt” företag skapar mervärde åt sina kunder - i många av dessa fall kan man med andra ord tänka mer holistiskt, eller invertera tänket: Är olja bara dåligt? Förutsatt att det finns tydliga begränsningar och en omsorg om spelare, är det omoraliskt att det finns casinon? Är det bara negativt att det finns varor som skapar beroenden (cigaretter, snus, alkohol)? Var går gränsen för när något inte bidrar till en bättre värd?
Jag tror att hela den etiska aspekten är en fråga som varje investerare får resonera kring inför varje enskild affär och att det knappast går att ha en bestämd uppfattning före en affären dyker upp.
Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?
För den typ av investeringar som jag gör mest, d v s att köpa undervärderade företag till billiga priser, krävs dock en underliggande förståelse för bokföring och redovisning - detta eftersom att bokföring är företagets finansiella språk.
Först måste man vara medveten om att det finns lika många typer av strategier som det finns investerare. För den typ av investeringar som jag gör mest, d v s att köpa undervärderade företag till billiga priser, krävs dock en underliggande förståelse för bokföring och redovisning - detta eftersom att bokföring är företagets finansiella språk. Det första stalltipset skulle därför vara att lära sig bokföring. Detta råd är kanske det tråkigaste men det är av absolut essentiellt. Det finns en hel drös olika källor att använda, men en klassisk kurs i bokföring för egenföretagare skulle fungera bra som grund. Mycket går också att lära sig av de första notorna i årsredovisningar (för där beskrivs oftast de viktigaste redovisningsprinciperna). Saknas grundförståelse för dubbel bokföring kommer man inte förstå en resultaträkning eller en balansräkning, vilket är ett krav för att kunna uppskatta ett företags värde, dess intrinsic value.
Ytterligare ett stalltips är att vara medveten om att en aktie representerar en del av ett företag. Detta gör att det kan finnas en underliggande skillnad på vad du faktiskt betalar (aktiekursen) och värdet på företaget - eller som Buffett uttryckt sig: “Price is what you pay. Value is what you get.”
För att kunna förstå konceptet värde vs pris är det rekommenderat att man utbildar sig inom börspsykologi. Vad är det som driver börsen på ett kort perspektiv? Två exempel på boktitlar här är Tänka, snabbt och långsamt (Kahneman) och The Art of Thinking Clearly (Dobelli).
Sen i övrigt är det precis som allting annat. Man lär sig inte spela piano genom att läsa böcker om piano, inte heller blir man en bra fotbollsspelare genom att kolla på videor hur man gör en dribbling. För att bli bra på något måste man göra det.
Sen i övrigt är det precis som allting annat. Man lär sig inte spela piano genom att läsa böcker om piano, inte heller blir man en bra fotbollsspelare genom att kolla på videor hur man gör en dribbling. För att bli bra på något måste man göra det. Traders pratar om skärmtid. Det är samma koncept. Var nyfiken, gör investeringar, gå på nitar, förlora pengar och dra lärdomar av varje investering. Då kommer det med tiden gå bättre.
För att uppnå riktigt bra resultat krävs det att man tycker att det är kul eftersom det tar tid att läsa på om bolag och affärsmodeller.
För att uppnå riktigt bra resultat krävs det att man tycker att det är kul eftersom det tar tid att läsa på om bolag och affärsmodeller. Tycker man inte att det är kul så låter man någon annan göra det åt en - genom fonder, investmentbolag eller liknande förvaltningsstrukturer.
Som nybörjare behöver man inte heller vara nervös att kontakta sådana som är framstående inom ett område. Ofta är sådana personer extremt öppna och glada om en nybörjare hör av sig med ett genuint intresse om att lära sig av den personen och ämnet. Bjud den på en lunch, en kaffe eller öl - de flesta säger ja om de känner att det faktiskt finns en riktigt intresse.
Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?
På väldigt lång sikt är jag dock övertygad om att börsen går upp då det ligger i människans natur att konkurrera, vilket kommer skapa nya bolag som blir marknadsledare - och börsen som helhet har de mest framgångsrika företagen.
Jag har ingen tro om hur börsen utvecklar sig, eftersom jag helt fokuserar på enskilda affärer. På väldigt lång sikt är jag dock övertygad om att börsen går upp då det ligger i människans natur att konkurrera, vilket kommer skapa nya bolag som blir marknadsledare - och börsen som helhet har de mest framgångsrika företagen.
Den självklara trenden kommande åren är fortsatt ökad digitalisering och jag tror att det är där bäst avkastning kan skapas - om man är lite kräsen till vilka värderingar man köper till. Trenden med ESG kommer att fortsätta vilket dels kan skapa möjligheter för investerare men samtidigt finns det också ett recept för kapitalförstöring när galna ESG-värderingar normaliseras (t ex att bolag som inte växer får en ESG-stämpel och handlas för över 50 gånger fritt kassaflöde). Samtidigt innebär detta att många sektorer som inte har ESG-stämpeln möjligtvis har (för) låga värderingar. Kanske kan det vara sådant som anses som oetiskt (gambling, alkohol, vapen, tobak) eller inte hållbart (olja, gas). Hittar man inom dessa sektorer välskötta bolag till rimliga värderingar tror jag att man här kan generera en överavkastning mot index.
På ett mer kortsiktigt perspektiv (1-2 år) tror jag att investeringar i fastighetsbolag inom retail och kontor, med exponering mot bra lägen, kan gå tillbaka till nära pre-corona-nivåer. Ett självklart spel inom det segmentet är Hufvudstaden. De har AAA-lägen i Stockholm och Göteborg, väldigt låg skuldsättning och handlas under substansen - när jag anser att sådana fastigheter nog troligtvis bör handlas i vart fall till substans. (För transparens; jag har inte exponering mot Hufvudstaden per det datum intervjun författades, den 20 september 2020.)
Personligen har jag mer och mer blivit inriktad på mer udda affärer - allt ifrån nyemission med units där det finns något mer än själva aktiekomponenten till avknoppningar.
Personligen har jag mer och mer blivit inriktad på mer udda affärer - allt ifrån nyemission med units där det finns något mer än själva aktiekomponenten till avknoppningar. Min uppfattning är att det kan finnas värden i sådana andra komponenter om man gör läxan, för få andra verkar göra det just nu. Andra sådana udda affärer är särskilda inlösenprogram, omstruktureringar och avknoppningar. Här, som i allt annat, måste man dock göra sin läxa och veta vad man gör. Personligen tror jag att min bakgrund som affärsjurist hjälper mig enormt här. Exempelvis har jag sett väldigt många exempel på bolagsordningar, årsstämmokallelser, kan reglerna i aktiebolagslagen och så vidare. Vilket för många kan vara väldigt svårläst och svårtytt.
En kort liten utmaning; om du bara får välja fem olika aktier idag och investeringshorisonten är tio år, vilka skulle då du välja och en kort motivering varför?
Då skulle jag helt enkelt ta de bolag med de absolut starkaste konkurrensfördelarna som kan växa, eller bolag som har en inneboende drift att göra bra placeringar. Även om värderingarna kanske är väldigt höga brukar sådana bolag ändå vara dyrare om tio år.
Detta gör att bolag som Alphabet (Google), Berkshire Hathaway (Buffett), Amazon, Microsoft och Apple platsar. Väljer därför dessa.
Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?
@SpitzCapital
@LipInvest
@_space__cowboy_
⇨ Tips: Du har väl inte missat Börskollens populära nyhetsbrev?
Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.