Boktävling och Börskollen-intervju med fondförvaltaren Erik Sprinchorn
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Boktävling och Börskollen-intervju med fondförvaltaren Erik Sprinchorn

Boktävling

Erik Sprinchorn, för många känd från sin roll som medgrundare av det tech- och innovationsfokuserade fondbolaget TIN Fonder, är en förvaltare med lång och djup erfarenhet från aktiemarknaden. I samband att han debuterar som författare (tillsammans med ingen mindre än Christofer Andersson) har vi fått chansen till en riktigt matig intervju – och tävlar dessutom ut tre ex av boken “Livet, börsen och allting”. Detta vill du inte missa!

Boktävling – En chans att vinna ett ex av boken “Livet, börsen och allting”

För att delta i tävlingen behöver du bara gilla tävlingsinlägget på antingen Instagram, Twitter eller Facebook. Om du vill får du gärna tagga en vän som du tror kan ha nytta av boken för att utvecklas till en bättre investerare. Vinnarna slumpas och annonseras den 3 april och kontaktas sedan via meddelande för leverans av boken.

Innan vi går vidare till den lite matigare intervjun med dig Erik, skulle vi gärna höra lite mer om er nya bok “Livet, börsen och allting” – kan du och Christofer berätta lite om bakgrunden till boken och varför man som investerare bör läsa den?

Erik: Upprinnelsen till den här boken är lite festlig. Jag hade provläst Cristofers böcker om börspsykologi och satt en “blurb” på den andra, Mer Börspsykologi. En dag ringde Cristofer och föreslog att vi skulle skriva en bok ihop. Även om jag skrivit en hel del månadsbrev, krönikor och annat under åren sa jag direkt nej, då arbetet som förvaltare tar det mesta av min tid och jag har ett stort ansvar för alla de som investerat i fonderna. Men Cristofer ger sig inte så lätt. Till slut kom vi överens om att jag skulle testa och här kom resan att börja.

Cristofer: Erik har rätt. Varför jag valde att kontakta Erik var för jag alltid uppskattat hans texter, men framför allt för att jag i honom ser en enorm kunskap och erfarenhet. Det kanske framstår som smicker, vilket inte är syftet, men jag har sällan träffat en sådan beläst och kunnig person. Och detta har verkligen framkommit än mer under vår skrivprocess.

Jag har tidigare berättat att jag inte bara skriver för andra, utan lika mycket för mig själv. Att skriva är det absolut bästa sättet att kommunicera med sig själv. Därtill leder skrivandet till att man skapar en koppling och med det ett starkare minne (av kunskaper och insikter). Dessa kunskaper och insikter finns sedan att applicera, likt verktyg.

Min ambition - och tro - var att han och jag skulle komplettera varandra bra. Han, med sin enorma portfölj av nämnda erfarenheter, läst material mm. och jag, sagt med största ödmjukhet, som mer är ´born and raised’ det senaste decenniet och således kan komma med/ge andra perspektiv utifrån min resa.

Erik: Cristofer har en jättebra poäng i det han säger, vilket skulle kunna sammanfattas så här: “att skriva är att lära”. Att läsa en massa smarta böcker är en sak. Att tillgodogöra sig kunskaperna som förmedlas en helt annan. Det här bokprojektet har inneburit att vi har varit tvungna att gå tillbaka till källor, förstärka kunskaperna, diskuterat oss emellan och sedan försökt formulera vår egen tolkning. Allt detta har varit enormt lärorikt och jag tror vi båda faktiskt blivit bättre investerare på kuppen.

En annan festlig grej med boken är att Cristofer och jag aldrig har träffats fysiskt. Vi har gjort allt med hjälp av digitala verktyg, telefon och Teams-möten. En viktig faktor var att vi väldigt snabbt hittade ömsesidig tillit och delade en ambition att skriva helt fritt kring vad vi kände för och sedan försöka få ihop det till ett sammanhang. Vi siktade direkt på 12 kapitel och valde ut ett antal teman - allt från en investerares temperament till strukturella faktorer som påverkar marknaden och som det kan vara bra att känna till som investerare.

Vi kan se tillbaka på en fri, kollaborativ och kreativ process där vi använt olika tekniker som historier och dialoger för att få fram ett budskap på ett någorlunda läsvänligt sätt. Ett genomgående tema är hur många saker vi upplever som investerare går att ta med sig till livet i övrigt och vice versa. Därav titeln. Vi hyllar en “multidisciplinär” approach, det vill säga att man kan finna inspiration kring ett ämne från ett helt annat. Ett konkret exempel är hur man kan likna hur trafiksystem i en stad fungerar vid kroppens blodomlopp. Fast mer kopplat till sparande och investeringar, förstås.

Spännande – den ser vi fram emot att läsa! Till alla er läsare – se våra tävlingsregler ovan där du har chansen att vinna ett ex av Erik och Christofers nya bok.

….och vidare till vår intervju med Erik Sprinchorn

Denna gång fokuserar intervjun på Erik, då vi sedan tidigare redan har intervjuat Christofer.

Hej Erik Sprinchorn. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare?

Min stora hobby blev mitt yrke, vilket givetvis är ett enormt privilegium. Det fina med börsen är att det är som schack, oändligt omspelbart och man blir aldrig fullärd eller uttråkad.”

Smärtsamt nog har jag upptäckt att jag är äldre än snittet i Sverige, tryggt etablerad på den så kallade “dösidan”. Jag är lyckligt gift med min “highschool sweetheart”, vi har hängt ihop sedan sent 80-tal. Vi har välsignats med tre härliga, nu i princip vuxna söner. I snart 20 år har vi bott i ett trevligt område med goda grannar i Nacka. Min stora hobby blev mitt yrke, vilket givetvis är ett enormt privilegium. Det fina med börsen är att det är som schack, oändligt omspelbart och man blir aldrig fullärd eller uttråkad. Schack är för övrigt ett intresse från ungdomen som vaknat upp igen med hjälp av digitala verktyg. Annars gillar jag att hålla mig i form, läsa böcker och hänga med kompisar på en och annan jakt emellanåt.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

Jag får tacka både min far, som själv blev intresserad av aktiemarknaden när OTC-marknaden föddes i början av 80-talet, och min morfar, som var aktiv i näringslivet och beskrev företagande, affärer och finansmarknaden för en vetgirig liten grabb. Jag gjorde mina första trevande köp i mitten av 80-talet och eftersom allting gick upp fick jag en positiv förstärkning.

Jag har ofta funderat på varför jag tvunget skulle ge mig på obskyra småbolag istället för att köpa till exempel Volvo, Astra och Ericsson.”

Wellbond och Round Office var ett par av innehaven - undrar om någon som läser det här kommer ihåg dessa namn… Jag har ofta funderat på varför jag tvunget skulle ge mig på obskyra småbolag istället för att köpa till exempel Volvo, Astra och Ericsson. Så småningom ledde mitt intresse till att jag valde ekonomlinjen på universitetet och finansiell ekonomi som min fördjupning.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren professionell förvaltare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Det här går att skriva hur mycket som helst om. Jag måste komma ihåg att tacka er för frågan ifall det någon gång blir aktuellt med en ny bok! Men låt oss spola fram till mitt första jobb som analytiker på Robur 1995. Det var en mycket bra skola i fundamental analys, Anders Lannebo hade satt en stark “bottom up” kultur som präglades av egen analys och stora bets. Jag hade en snabb utvecklingskurva och fick snabbt mycket ansvar. Samtidigt kan jag långt efteråt reflektera över både min egen hybris och hur mycket ansvar som anförtroddes en ytterst ofärdig praktiker i marknaden. Men jag gissar att det är så man måste göra - “alla är vi barn i början”.

Steget från en ren analytikerroll till att förvalta pengar kanske ser naturlig eller till och med självklar ut. Skenet bedrar, det är i mitt tycke två helt skilda världar. Orsaken är enkel - som analytiker är du slarvigt uttryckt en proffstyckare som agerar utan personligt ansvar. Som förvaltare är du positionstagare, med fullt ansvar för vad som går bra eller dåligt. Visst kan det göra ont att ha fel som analytiker, men demonerna som hemsöker förvaltaren har väsentligt högre hit points. Jag hade turen att få pröva på under tiden på Robur och fick även “turen” att utforska den mörka sidan av aktiemarknaden under asienkrisen 1998. Tur eller inte, personlighet och kynne eller den miljö jag växt upp i och de erfarenheter jag gjort - det visade sig att jag hade vad som krävdes för att fatta beslut under osäkerhet.

...som analytiker är du slarvigt uttryckt en proffstyckare som agerar utan personligt ansvar. Som förvaltare är du positionstagare, med fullt ansvar för vad som går bra eller dåligt.”

Efter några år som analytiker och aktiemäklare på säljsidan återvände jag till förvaltning 2004. Där omkring väcktes också mitt intresse för behavioral finance eller, i Cristofers termer, börspsykologi. James Montier på saligen avsomnade mäklaren Dresdner Kleinwort (numera är han på GMO) skrev mycket om det och öppnade mina ögon för Kahneman, Twersky och andra giganter på området. Plötsligt fanns vetenskapliga termer på alla misstag jag och andra gjort genom åren, vilket på riktigt öppnade mina ögon och gav en struktur för att försöka bemästra inneboende svagheter. Om man vill överleva som investerare tror jag det är en förutsättning att skaffa sig kunskap om alla beteendevetenskapliga fällor som ansätter oss mer eller mindre till mans. Skaplig rek för dina böcker, eller hur Cristofer?

00-talet var en tuff tid för alla i aktiemarknaden, en skakig dragkamp mellan tjur och björn. Självklart var det en samtidigt en lärorik tid där jag fick tillfälle att lägga sten på sten av kunskap och erfarenhet. Jag hann starta ett förvaltningsbolag, driva en hedgefond genom finanskrisen, lägga ned och avveckla allt innan jag återvände till Robur 2011. Utan att där och då fullt förstå vilket perfekt tillfälle det var för investeringar i mindre, innovativa bolag i Norden.

Om man vill överleva som investerare tror jag det är en förutsättning att skaffa sig kunskap om alla beteendevetenskapliga fällor som ansätter oss mer eller mindre till mans.”

Ett återkommande tema i min gärning är att jag nästan hela tiden varit ena halvan av ett stridspar. När jag varit en av två har det alltid fungerat bra. Varken fler eller färre kockar gör någon bra soppa i min värld. Oavsett om det gällt aktieanalys med placering i San Francisco, förvaltning av stora pensionsportföljer, hedgefond-förvaltning eller bolagsbygge och entreprenörskap. Eller för den delen skötseln av ett hushåll. Men kom ihåg att detta är min väg till Rom och inte menat att vara något rättesnöre för alla.

Du är vid det här laget en tämligen välkänd profil, inte minst i din roll som grundare och fondförvaltare hos TIN Fonder, men även på Twitter etc. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig i sociala medier/media? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Om vi är genuint transparenta så tror vi att vi bygger tillit och engagemang, vilket bör göra våra investerare mer långsiktiga, allt annat lika.”

Vi på TIN Fonder vill vara så öppna som vi kan kring vad vi gör och hur vi tänker. Om vi är genuint transparenta så tror vi att vi bygger tillit och engagemang, vilket bör göra våra investerare mer långsiktiga, allt annat lika. På det sättet kan vi i vår tur tillåta oss att vara mer långsiktiga i vår förvaltning, vilket vi tror gynnar alla. Bolagen, våra investerare och oss själva.

Oftast lägger jag själv mest krut på längre skrifter, som våra månadsbrev eller krönikor. Mycket av det jag lägger ut på Twitter och LinkedIn hänvisar till sådant vi gjort på annat håll, antingen i text eller via webbsändningar i olika former. Som en liten push att ta del av längre, djupare material som jag tycker blivit vettigt. Jag kan inte påstå att jag är jätteaktiv, men vill man hålla koll på mig gör man det via @ESprinchorn på Twitter. Vill man prenumerera på våra utskick gör man det här och vill man hålla koll på vårt filmade material kan man prenumerera här.

Personligen uppskattar jag verkligen Twitter, det går knappt en dag utan att jag hittar något som får mig att skratta högt. Distribuerad kreativitet! Samtidigt är det en balansgång att inte ramla ned på någon av sidorna av the pyramid of choice, som beskrivs i den kanske viktigaste bok jag läst: Mistakes Were Made, But Not by Me.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Mest inspirerande är det ändå att arbeta tillsammans med Carl Armfelt som jag startat TIN Fonder med och som jag förvaltat tillsammans med under mer än tio år nu.”

Historiskt har jag levt (och lever fortfarande) hyfsat mycket i böckernas värld och imponeras verkligen av en bred grupp människor. Bara för att nämna några inbördes helt olika: Munger, Soros, Howard Marks och Jeremy Grantham. Mer nutida och mycket närmare har jag tagit mycket inspiration (av väldigt olika sort!) från vänner som Jonas Palmqvist, Henrik Sandell, Micke Syding och Jacob Gemmel. Mest inspirerande är det ändå att arbeta tillsammans med Carl Armfelt som jag startat TIN Fonder med och som jag förvaltat tillsammans med under mer än tio år nu.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi – och här med primärt fokus på din roll som förvaltare av TIN Fonder. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva er nuvarande förvaltarfilosofi och val av strategi?

Vi har valt att begränsa oss till att investera i innovativa bolag, framför allt i Norden men med en tydlig global komponent. “Innovativa bolag” är en avsiktligt luddig definition för att vi ska behålla stora frihetsgrader. Vad vi vill åt är lönsam tillväxt till ett rimligt pris. Tillväxt är långsiktigt oerhört värdefullt, vi känner alla till ränta-på-ränta-effekten. Lönsamhet är en viktig markör att man som företag kommit en bit i sin kvalitetsresa. Rimligt pris betyder bara att vi inte helt glömt våra rötter som analytiker och värdeorienterade investerare. Vi brukar säga till entreprenörer vi träffar att om vi kommer in till ett rimligt pris så blir de aldrig av med oss. Portföljerna, TIN Ny Teknik och TIN World Tech, är rimligt koncentrerade men med lite fler bolag i Ny Teknik. Anledningen är att vi gång på gång sett företag där vi kommit in med en liten position göra transformativa affärer som vi kan stödja och öka positionen i takt med att den finansiella risken i bolagen går ned. På den globala arenan har vi ett ännu tydligare fokus på lite större bolag med mer etablerade affärsmodeller.

Innovativa bolag” är en avsiktligt luddig definition för att vi ska behålla stora frihetsgrader. Vad vi vill åt är lönsam tillväxt till ett rimligt pris.”

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för er analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

Den inbördes betydelsen av olika kriterier kan skifta över tiden, en rangordning skriven i sten vore farlig. Affärsmodellens styrka är ändå något vi alltid fäster stor vikt vid. En bevisad historik säger mer än alla snygga Power Points om en lysande framtid. Ett tydligt entreprenöriellt inslag bland ägare och i ledningen, helst med ett synligt avtryck i kulturen, är mycket viktigt. Låg skuldsättning är alltid ett bra skydd på nedsidan. Värdering kan vara helt avgörande, både i absoluta tal, visavi bolagets egna historik och gentemot andra bolag. Tillväxttakt och dess uthållighet är den viktigaste faktorn att balansera mot just värdering.

Hur ser din process ut och vad använder du/ni på TIN Fonder för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR ni vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är era specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

Ju mer granulära vi blir här, desto närmare kommer vi det innersta i vår investeringsprocess och något slags hemlig sås. Även om vi vill vara transparenta kring vad vi gör och varför kan vi kanske inte berätta precis allt. “När köper ni?” är generellt en mycket enklare fråga att svara på än “När säljer ni?” Som läsaren förstår är vi inte hårt regelstyrda. Vi brukar prata om vikten av tålamod och långsiktighet. Det tålamodet gäller inte minst när fantastiska bolag med oslagbara affärsmodeller blir lite (för) dyra. Om man säljer enbart baserat på värdering tar man visserligen ett beslut, men man skapar ytterligare ett svårt beslut. Om man verkligen vill äga bolaget över tid, när köper man tillbaka aktierna? Och finns ens möjligheten på marknaden att göra detta till vettiga villkor?

Historiskt har vi fattat de bästa säljbesluten då vi sett att affärsmodellen i bolaget antingen inte är den vi trodde eller att det visat sig att den hade ett “bäst före”-datum trots allt.”

Historiskt har vi fattat de bästa säljbesluten då vi sett att affärsmodellen i bolaget antingen inte är den vi trodde eller att det visat sig att den hade ett “bäst före”-datum trots allt. Timing är oerhört svårt. Ibland är värderingsfrågan lite lik “hur långt är ett snöre?”. Detta gäller såväl på den höga som den låga sidan. Hur kan ett bolag som snarast stärkt sin marknadsposition och affärsmodellens styrka handlas lägre än när det var mycket mindre, okänt och riskfyllt bolag vid IPO för fem år sedan? Jaså, värderingen kunde bli ytterligare 30 procent lägre… Vi har sett flera sådana exempel på sistone.

Timing är oerhört svårt. Ibland är värderingsfrågan lite lik “hur långt är ett snöre?”.”

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du/ni just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Något vi alltid måste utvärdera och förfina är just balansen mellan en hårt koncentrerad portfölj med bara våra allra bästa idéer och viljan att ta mindre positioner i mindre bolag som över tiden kan göra transformativa affärer, inte minst genom förvärv.”

En del saker handlar snarare om att inte tappa snarare än att finna. Till exempel nu, när vi under ett bra tag sett sämre sentiment och det tydligt betalat sig att söka lite större, bevisade bolag och verkligen undvika bolag med högre risk, sämre lönsamhet just nu och mer baserade på löften för framtiden. Det gäller ju att fortsätta hålla sig nyfiken, inte sluta träffa bolag i alla olika skeden inklusive de i tidigare fas.

Något vi alltid måste utvärdera och förfina är just balansen mellan en hårt koncentrerad portfölj med bara våra allra bästa idéer och viljan att ta mindre positioner i mindre bolag som över tiden kan göra transformativa affärer, inte minst genom förvärv. Bland många bolag finns ju en asymmetrisk uppsida och är man med lite grann är det mycket enklare att hålla koll på bolagen. Man blir också naturligt involverad den dag de planerar att göra något omvälvande.

Vilka är dina egna och TIN Fonders övergripande mål med er förvaltning? Vart ser du dig själv/er som bolag rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Några saker är viktiga att slå fast. Vi är till för andelsägarna, inte tvärtom. Det övergripande målet är (naturligt nog) att skapa bästa möjliga värdeutveckling över tid. Jag tror att vi om 5 - 10 år fortfarande kommer att ha huvudfokus på samma saker vi gör idag, förhoppningsvis med ännu högre kvalitet. Kanske startar vi någon fond till, även om det inte finns några konkreta planer på det i dagsläget.

Är det viktigt för er att investera i sådant som ni i någon mån anser bidrar till en bättre värld/framtid? (Eller i varje fall undvika det motsatta?) Varför? Motivera.

Vi är framtidsoptimister och tror att teknik och innovation är nyckelfaktorer för att världen ska kunna utvecklas utan att för den skull tära på planeten.”

Vi hoppas kunna kombinera avkastning med god hållbarhet, där den viktigaste frågan för oss är att skydda och stärka det innovativa ekosystemet vi har i Sverige och övriga Norden. Vi är framtidsoptimister och tror att teknik och innovation är nyckelfaktorer för att världen ska kunna utvecklas utan att för den skull tära på planeten. Dematerialiserad tillväxt. Ettor och nollor istället för atomer.

Därtill tror vi mer på att påverka bolagen i en positiv riktning än att bara exkludera dem från investeringar. Vi har dagligen dialoger med bolag vi investerat i, ibland som en ren uppdatering för vår bild av verksamheten, ibland är bolagen på den mottagande sidan. Särskilt när vi upplever att de kunde göra saker bättre. Vårt fokus, historik och uttalade önskan att vara stödjande gör att många bolag vill ha oss på ägarlistan. Detta ger oss också möjlighet att påverka. I några fall är vi så stora ägare i bolagen att vi kommer med i valberedningar, det vill säga vi är med och hittar styrelsemedlemmar att väljas in på årsstämman. Detta är ett viktigt arbete där vi verkligen kan addera materiellt värde.

Vårt fokus, historik och uttalade önskan att vara stödjande gör att många bolag vill ha oss på ägarlistan. Detta ger oss också möjlighet att påverka.”

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

Tålamod är ett nyckelord och den mest centrala dygden eller nyttiga egenskapen man kan odla som investerare. Det gäller både i praktiska situationer (att vänta ut tillfällen och inte ryckas med, att inte panikera vid temporära bakslag mm) som mer långsiktigt, filosofiskt. Det kommer helt enkelt ta tid att utvecklas som investerare och troligen kan man inte komma ifrån att man kommer göra misstag. Så då är det lika bra att lära sig att “älska” sina misstag och se dem som tillfällen att lära. Ha tålamod även med sig själv.

Läs mycket, och brett. Jag har själv länge kört en tredjedel utpräglade finansböcker, en tredjedel böcker om den mänskliga naturen och en tredjedel skönlitteratur. Det funkar för mig. Hitta vad som funkar för dig!”

Om man läser boken vi skrivit så kommer man att inse att den inte är fylld av användbara “hacks” utan mer av en karta över alla kaninhål man måste hoppa ned i för att kultivera sitt intresse för investeringar. Läs mycket, och brett. Jag har själv länge kört en tredjedel utpräglade finansböcker, en tredjedel böcker om den mänskliga naturen och en tredjedel skönlitteratur. Det funkar för mig. Hitta vad som funkar för dig!

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?

Jag lägger ganska lite tid på makro eller att gissa riktningen på marknaden. Det är visserligen kul och spännande, men jag har inte funnit det särskilt lönsamt för egen del. Jag är troligen skyldig till något slags positiv bias, men börsen går upp två år av tre och det finns anledning att tro att den utvecklingen kommer att hålla i sig. Företagande är ju i regel lönsamt och på börsen hittar vi ju de allra bästa bolagen. Det vi är inriktade på är att hitta spännande bolag att investera i. Vi träffar kanske 500 bolag per år, vissa som vi redan äger aktier i men många vi aldrig träffat förut. Detta är det roligaste och mest produktiva vi kan göra för att skapa avkastning för våra andelsägare.

Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Micke Syding @turemasing
Lars Wilderäng @cornubot
David Z @LaBulll

Tack för din medverkan och ett stort lycka till med framtida förvaltning, författarskap och övriga mål!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt