Boeing-anhörigas krav: 250 miljarder i böter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Boeing-anhörigas krav: 250 miljarder i böter

Boeing-anhörigas

Anhöriga till de som fallit offer i två dödliga olyckor med Boeings flygplansmodell 737 Max 8 kräver att USA:s justitiedepartement dömer bolaget att betala över 24 miljarder dollar, motsvarande omkring 250 miljarder kronor, och går vidare med ett åtal.

Det handlar om de två flygkrascherna i Indonesien och Etiopien som inträffade 2018 och 2019 och tillsammans krävde 346 människoliv.

"Eftersom Boeings brott är de dödligaste företagsbrotten i USA:s historia, är maxböter på mer än 24 miljarder dollar juridiskt motiverade och helt klart lämpliga", skriver Paul Cassell, de anhörigas advokat, i ett brev till departementet.

Kravet kommer i samband med att bolaget står inför en allt hårdare granskning efter flera tillverknings- och säkerhetsproblem under den senaste tiden. Till exempel tvingades Alaska Airlines flygplan av typen Boeing 737 Max 9 nödlanda den 5 januari i år efter att en dörrplugg lossnat.

I förra månaden uppgav justitiedepartementet att Boeing har brutit mot ett avtal som skyddade bolaget från att åtalas för brott efter de dödliga krascherna. Enligt departementet har flygjätten misslyckats med att genomföra förändringar som skulle förhindra brott mot federala bedrägerilagar, något som bolaget tillbakavisade i ett uttalande.

Departementet kommer att meddela domstolen senast den 7 juli hur man kommer att gå vidare.

På tisdagen hördes nuvarande vd:n Dave Calhoun av senaten där han bad de anhöriga om ursäkt för krascherna och erkände att Boeing är "långt ifrån perfekt".

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Boeing

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Boeing

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt