Att investera i försäkringsbranschen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Att investera i försäkringsbranschen

Att

Försäkringsbolag verkar stå emot det mesta som händer i omvärlden, även om det råder en pandemi, en naturkatastrof bryter ut eller något annat händer som gör att de måste betala ut försäkringspengar. Många vill investera i försäkringsbolag eftersom de brukar ha en stadig utveckling och generösa utdelningar, men det är långt ifrån alla försäkringsbolag som är börsnoterade.

Det finns i nuläget inga svenska försäkringsbolag som är börsnoterade, så om man vill investera i ett försäkringsbolag så får man välja ett från våra grannländer. Många svenskar väljer att investera i danska, norska eller finska försäkringsbolag. Trots att försäkringsbolagens aktier generellt anses komma med låg risk och jämna utdelningar så ska du självklart investera med försiktighet, som vanligt. Alla investeringar ska ses som långsiktiga och du ska aldrig investera pengar som du inte har råd att avvara.

Tre nordiska börsnoterade försäkringsbolag

Ett populärt val är det norska försäkringsbolaget Gjensidige, som även är aktiva i Sverige sedan 2007. De är börsnoterade på Oslobörsen med kortnamnet GJF, har 500 000 000 aktier och ett börsvärde på 99 650 MNOK.

Gjensidige Forsikring är en försäkringskoncern som erbjuder olika försäkringar till privatpersoner och i Norge erbjuder de även allmän pensionsförsäkring, sparande och lån. De har även olika försäkringar och finansprodukter åt företagskunder. För att se hur deras verksamhet ser ut i Sverige kan du besöka deras sida gjensidige.se. I Sverige fokuserar deras verksamhet framförallt på försäkringar till privatpersoner. En fond har innehav i aktien, Handelsbanken Norge Tema (A1 SEK) med andelen 4,48%.

Danska Tryg (kortnamn TRYG) är ett annat alternativ. De är börsnoterade på Köpenhamnsbörsen med 654 653 980 aktier och börsvärdet 98 263,6 MDKK. Tryg är Nordens näst största försäkringsbolag och de är aktiva i Danmark, Norge och Sverige. I Sverige säljer de försäkringar till privatpersoner och små till medelstora företag. De har alla traditionella försäkringar och andra försäkringar som till exempel husdjurs- eller båtförsäkring. Aktien ingår även i fonden Lannebo Norden Hållbar SEK.

Om man vill investera i ett finskt försäkringsbolag så är Sampo Oyj ett populärt val. De är börsnoterade på Helsingforsbörsen med kortnamnet SAMPO. De har 555 351 850 aktier och ett börsvärde på 25 362,9 MEUR. Sampo Oyj driver sin verksamhet genom moderbolaget Plc och dotterbolagen IF Skadeförsäkring och Mandatum Life. De är verksamma i Finland, Sverige, Norge, Danmark, de baltiska länderna och Storbritannien. De olika dotterbolagen har olika specialiseringar och vänder sig både till privatpersoner och företag. Aktien ingår i flera fonder, varav de största är Evli Finland Select B (8,69%), S-Pankki Fenno Osake A (7,71%) och Holberg Norden A (7,54%).

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt