Analys: Ljusning i sikte för byggaktien?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Analys: Ljusning i sikte för byggaktien?

Analys:

Byggbolaget NCC, som på senare tid varit en osäker investering, kan enligt en färsk analys från Carnegie visa tecken på förbättring trots en dämpad bygg- och fastighetsmarknad. Trots en negativ utveckling de senaste åren, kan nya strategier och affärsområden bidra till en ljusare framtid för NCC-aktien.

  • NCC siktar på att nå ett finansiellt mål om en vinst per aktie på minst 16 kronor, trots en försvagad bygg- och fastighetskonjunktur.
  • Under tredje kvartalet minskade NCC:s orderingång med 17 procent, men över årets nio första månader är nedgången endast 1 procent.
  • NCC:s nettoskuldsättning är inte högre än 1,1x (nettoskuld/EBITDA), vilket indikerar att bolaget inte pressas att avyttra projekt i närtid.

NCC:s nya strategier och affärsområden

NCC är ett av Nordens största byggbolag, med en årlig omsättning på cirka 55 miljarder kronor. Företaget har nyligen introducerat ett nytt affärsområde, Green Industry Transformation, som syftar till att fokusera på gröna industribyggnader.

Tanken är att det ska öka NCC:s chanser att få en del av den stora investeringsvågen i norra Sverige kopplat till exempelvis grönt stål, med investeringar på över 140 miljarder kronor 2024–2030."

Detta skriver Carnegie om i en färsk analys.

Utmaningar på fastighetsmarknaden

Det högre ränteläget och en svalare marknad inom kommersiella fastigheter har haft en inverkan på NCC:s Property Development-verksamhet. Under tredje kvartalet gjordes inga avyttringar och bolaget sitter nu på färdigställda projekt värda cirka 5 miljarder. Det är dock inte pressat att avyttra dessa projekt i närtid, med en nettoskuldsättning på 1,1x (nettoskuld/EBITDA).

En ljusare framtid för NCC-aktien?

Trots en svalare byggkonjunktur förväntas NCC:s aktie visa tecken på förbättring, enligt Carnegies analys.

"Vid nuvarande kurs är NCC-aktien prissatt för ett väldigt pessimistiskt scenario som inte speglar bolagets underliggande lönsamhetspotential. Dessutom är balansräkningen stark och kan stärkas ytterligare via avyttringar inom Property Development."

Carnegie rekommenderar KÖP av aktien med en riktkurs på 140 kronor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NCC

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien NCC

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt