Toyota planerar ny batterifabrik för elbilar i Japan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Toyota planerar ny batterifabrik för elbilar i Japan

Toyota

Japanska Toyota Motor planerar att bygga en batterifabrik för elfordon i Fukuoka-regionen i sydvästra Japan. Batterierna kommer att levereras till en fabrik som tillverkar lyxbilar av Lexus-varumärket, enligt en rapport från Nikkei.

  • Toyota ska bygga en batterifabrik i Fukuoka.
  • Batterierna ska levereras till Lexus-fabriker.
  • Fabriken blir en del av Toyotas satsning på elbilar i Asien.

Fordonsjätten Toyota att göra ön Kyushu, där Fukuoka är belägen, till en central del av sin leveranskedja för batteridrivna fordon och en exportbas för Asien, rapporterar Reuters.

Toyota stärker sin elbilssatsning

En talesperson för Toyota bekräftade att företaget är medvetet om uppgifterna men betonade att det inte är något som officiellt har tillkännagivits. Talespersonen nämnde också att Toyota redan har tagit flera initiativ för att stärka sin produktionskapacitet för elbilsbatterier.

Toyota tillverkar redan Lexus-fordon vid Miyata-fabriken, som drivs av dotterbolaget Toyota Motor Kyushu. Företaget har tidigare meddelat att de globalt kommer att introducera elbilar med nästa generations batterier från och med 2026, producerade av deras elbilsfokuserade enhet BEV Factory.

Mål och framtida planer

Toyota siktar på att sälja 3,5 miljoner elbilar årligen fram till 2030, varav nästan hälften av dessa ska tillverkas av BEV Factory-enheten. Under 2023 sålde företaget 104 000 elbilar.

Exakt hur mycket Toyota kommer att investera i den nya batterifabriken och när byggnationen ska påbörjas har ännu inte fastställts, enligt Nikkei. Tidningen nämnde också att fabriken kommer att drivas av Primearth EV Energy, ett annat Toyota-dotterbolag som specialiserar sig på att tillverka batterier för hybrider, plug-in hybrider och rena elfordon.

Hos Börskollen noterar vi att denna satsning kan signalera en strategisk förstärkning av Toyotas position på den globala elbilsmarknaden, med särskilt fokus på den asiatiska regionen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt