Redsense Medical planerar utdelning och notering av dotterbolaget Odinwell på Spotlight
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Redsense Medical planerar utdelning och notering av dotterbolaget Odinwell på Spotlight

Redsense

Medicinteknikbolaget Redsense Medical har beslutat att kalla till extra bolagstämma den 19 april
för att dela ut det helägda dotterbolaget Odinwell till aktieägarna. Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelsen bedömer att utdelningen av Odinwell kan ske i enlighet med de så kallade Lex Asea-reglerna, vilket innebär ett undantag från omedelbar beskattning.

Avsikten är att ansöka om notering av Odinwell på Spotlight Stock Market, vilket planeras föregås av en företrädesemission om 30 miljoner kronor i Odinwell.

Styrelsen föreslår en utdelning av samtliga aktier i Odinwell. En aktie i Redsense ger en aktie i Odinwell. Det bokförda värdet på samtliga aktier i Odinwell är 30,1 miljoner kronor, vilket motsvarar 2,14 kronor per aktie i Redsense.

Bakgrunden är att Redsense den 30 november i fjol meddelat att sårvårdsprojektet läggs i ett eget affärsområde. Vidare föreslog styrelsen att det nya affärsområdet som ett nästa steg ska delas ut till aktieägarna.

Odinwell erhöll under 2020 ett aktieägartillskott från Redsense om totalt 30 miljoner kronor, och har även förvärvat patent avseende sårvårdsteknologin från moderbolaget.

Sårvårdsplattformen som nu utvecklas inom Odinwell har, enligt styrelsens bedömning, goda förutsättningar att bidra till ett paradigmskifte inom sårvård. Tack vare mycket tunna sensorlager kan teknologin hjälpa vårdpersonal att få bättre förståelse för vad som sker i såret och därmed föregå exempelvis infektioner.

Odinwell befinner sig i teknologiutvecklingsfas och kommer under de kommande två åren utveckla sårvårdsplattformen inför planerad lansering i kunds produkt innan slutet av 2023. Plattformen har enligt styrelsen en betydande konkurrensfördel i att den enkelt kan integreras i befintliga plåster och förband; därmed kan också större sårvårdsbolag enkelt tillföra teknologin i sina egna industriella produktionslinjer utan väsentliga anpassningar.

- Omfattningen av problematiken med svårläkta sår är förmodligen mycket större än många känner till. Så mycket som två miljoner i Europa lider av kroniska sår, och enbart i Tyskland uppgår kostnaderna för behandling av kroniska sår till cirka 4,5 miljarder euro årligen. En enda sårbehandling kan kosta uppåt 18 000 US-dollar. Vi är övertygade om att den sårvårdsteknologi som utvecklats inom Redsense, och som nu vidareutvecklas av Odinwell kan spela en betydande roll i att minska patienters lidande, förbättra vårdpersonalens förmåga att ge adekvat behandling, lätta på trycket inom vården och samtidigt öka möjligheterna till hemvård, kommenterar Patrik Byhmer, vd i Redsense och styrelseledamot i Odinwell.

- Sammantaget kan detta innebära ett paradigmskifte inom smart sårvård. Den globala marknaden för avancerad sårvård har ett värde på omkring 10,4 miljarder US-dollar; vi bedömer att det finns en betydande marknadspotential för Odinwell. Genom den föreslagna utdelningen av Odinwell följt av en kapitalisering om 30 miljoner kronor (före emissionskostnader), samt planerad notering på Spotlight Stock Market, kan vi ytterligare stärka Odinwells position och ge bolaget rätt förutsättningar att etablera sig som en pionjär inom smart sårvård, fortsätter Patrik Byhmer.

Sista dag för handel i Redsense inklusive rätt till aktier i Odinwell är den 23 april och aktien handlas den 26 april exklusive rätt till aktier i Odinwell.

Odinwell planerar att genomföra en företrädesemission om 30 miljoner kronor inför planerad notering på Spotlight Stock Market där även allmänheten i Sverige ges möjlighet att teckna aktier. Teckningsperioden planeras äga rum i maj 2021. Nyemissionen genomförs med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Värderingen av Odinwell före nyemissionen är planerad till 70,2 miljoner kronor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Redsense Medical

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.