Nanoforms vd: Vi är väldigt nöjda med utfallet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nanoforms vd: Vi är väldigt nöjda med utfallet

Medicinteknikbolaget Nanoform är väldigt nöjda med utfallet i den riktade nyemissionen som utannonserades och blev klar igår kväll samt har för avsikt att reflektera den biologiska satsningen i affärsmålen för 2025.

- Det var ett otroligt intresse och vi fick fantastiska tier 1-institutioner som deltog, både befintliga och nya investerare, uppger vd Edward Hæggström i en kommentar efter nyheten.

Sedan tidigare finns kända namn i ägarlistan. Internationellt erkända investerare såsom Fidelity Investments och J.P. Morgan går att notera liksom stora nordiska aktörer, exempelvis Norges Bank Investment Management, Fjärde AP-fonden och Handelsbanken.

Vd:n nämner att många av de stora investerarna i ägarlistan väljer ut bolag på global basis och blir erbjudna alla möjliga affärer.

- Jag tror att de ser något unikt globalt i Nanoform, det är därför de vill investera i oss, säger Edward Hæggström och får medhåll av finanschefen tillika brodern Albert Häggström.

Vid årsskiftet hade Nanoform 61 miljoner euro i kassan. Genom den riktade nyemissionen tillförs bolaget ytterligare 40 miljoner euro för att accelerera tillväxten. Teckningskursen var 71,88 kronor per aktie, motsvarande en rabatt om 7 procent mot gårdagens stängningskurs.

Bakgrunden till kapitalanskaffningen är bolagets nyligen lanserade teknologi för biologiska läkemedel. En majoritet av det tillförda kapitalet är avsett att användas för att bygga upp tillverkningslinor inom detta verksamhetsben.

- För det första ser vi att våra kunder efterfrågar våra tjänster på den biologiska sidan. För det andra räknar vi med starka synergier mellan dessa två teknologier på en rad områden, och för det tredje vill vi vara en del av marknadsdynamiken på detta växande område, förklarar Edward Hæggström.

- Vid vår IPO tog vi in pengar för att bygga GMP-tillverkningslinor på småmolekylsidan. Nu tar vi in halva det beloppet då det finns så mycket synergier mellan dessa två teknologier. Eftersom vi redan har byggt ut GMP inom småmolekyler och vi har planerna nu för biologiska sidan blir det enklare att förhandla med kunderna, inflikar finanschefen Albert Häggström.

Enligt Edward Hæggström, som har en akademisk bakgrund från institutionerna för fysik på bland annat Harvard och Helsingfors universitet, var det tydligt redan för tio år sedan att biologiska läkemedel skulle bli väldigt stort.

- När företaget grundades hade jag inte glömt bort det här och för ungefär tre år sedan inleddes forskning internt där vi började bygga upp kapacitet. Vi skalade upp detta steg för steg och senaste hösten tyckte jag att vi hade byggt upp ett tillräckligt kunnande för att skriva på ett kontrakt, berättar Edward Hæggström.

- Telefonerna har börjat ringa och dynamiken på den biologiska sidan är snabb. I de flesta kundmöten idag efterfrågar kunder vad vi kan göra för deras biologiska läkemedel och satsningar, säger vd:n.

Nanoform tänker uppdatera sina medellångsiktiga affärsmål för 2025 i samband med kapitalmarknadsdagen den 4 juni 2021, vilket är en följd av den biologiska satsningen.

- De 2025-målsättningar vi har idag inkluderar endast småmolekyler. I de nya kommande affärsmålen för 2025 ska vi inkludera vårt biologiska affärsben, avslutar finanschefen Albert Häggström.

Nanoform-aktien som är noterad i Sverige backar 3,2 procent inledningsvis efter kapitalanskaffningen, samtidigt som börsvärdet har stigit.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nanoform

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nanoform

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt