Morgonkollen 9 december - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 9 december - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

9 december 2022


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda fredagen med en lätt uppgång.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,43 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,16 procent och DAX terminen stiger 0,36 procent.


New York

New York-börserna steg på torsdagen, efter fem dagar i följd med nedgång för S&P 500-index. Konkurrensmyndigheten FTC vill stoppa Microsofts uppköpsbud på Activision Blizzard, en affär värd 69 miljarder dollar av konkurrensskäl.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,75 procent till 3 963,51. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,05 procent som lägst och 1,02 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 1,13 procent till 11 082,00. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,17 procent som lägst och 1,47 procent som högst.

Sektormässigt hade IT den bästa utvecklingen, plus 1,59 procent, medan telekom noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,50 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 8 punkter till 3,49 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,46 procent.

Brentoljan backade 1,32 procent till 76,15 dollar och WTI-oljan sjönk 0,76 procent till 71,46 dollar. Brent står i dag i 76,75 dollar, medan WTI-noteringen är 72,05 dollar.

Guldpriset steg 0,19 procent till 1 801,50 dollar. I dag står guldet i 1 809,00 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0557 mot euron, från 1,0508 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0578. En dollar kostar 10,2864 kronor, att jämföra med 10,3402 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).


Asien

Asienbörserna steg på fredagen med Hongkong i täten för uppgången. Tokyo och Taiwan noterade också goda uppgångar. Kinas inflationssiffror kom generellt in i linje med förväntningarna.

Kinas konsumentpriser steg med 1,6 procent i årstakt i november, vilket var i linje med förväntningarna. Producentpriserna sjönk samtidigt med 1,3 procent i årstakt, att jämföra med en förväntad minskning på 1,5 procent.

Taiwanesiska halvledarjätten TSMC ökade försäljningen med 50,2 procent i november, jämfört med samma månad i fjol. TSMC är en stor leverantör till bland annat Apple.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 1,18 procent till 27 901,01. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,22 procent som lägst och 1,37 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 1,03 procent till 1 961,56. U


Företagsnytt:

Bioteknikbolaget Bico har genomfört en riktad nyemission till tyska Sartorius på 487 miljoner kronor före transaktionskostnader. Teckningskursen i emissionen var 76 kronor per aktie, vilket motsvarar en premie på 7,6 procent mot Bicos senaste stängningskurs. Bico är överens med Sartorius om att ingå ett teknik- samt försäljnings- och marknadssamarbete.

Flygbolaget SAS har fått sitt nya kollektiv- och tilläggsavtal med pilotföreningarna godkänt av konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt i USA. Det framgår av ett pressmeddelande.


Sverige:

USA:s utrikesminister Antony Blinken är ”övertygad” om att Sverige och Finland snart formellt kommer att välkomnas in i försvarsalliansen Nato. Det uppgav han i samband med en pressträff i Washington tillsammans med Sverige och Finlands utrikesministrar Tobias Billström (M) och Pekka Haavisto, enligt SVT.

Sveriges talman Andreas Norlén kan tänka sig att åka ned till Turkiets huvudstad Ankara för att hjälpa till med Natoförhandlingarna, skriver Dagens Nyheter som tagit del av en mejlkonversation.


Utländska delårsrapporter:

Nordamerikanska skidturismbolaget Vail Resorts redovisar en omsättning som var högre än väntat under första kvartalet, vilket är ett säsongsmässigt svagt kvartal. Justerat resultat per aktie blev -3,40 dollar, vilket är något sämre än Factsets analytikerkonsensus som låg på -3,36.

Amerikanska detaljhandelsjätten Costco Wholesale omsättning steg till 53,44 miljarder dollar och dess resultat per aktie till 3,07 dollar. Båda nyckeltalen var sämre än Factsets analytikerkonsensus som väntade sig en omsättning på 58,36 miljarder dollar samt ett resultat på 3,12 dollar per aktie.


Från omvärlden:

Finländska energibolaget Fortum har tecknat ett ramavtal med franska energibolaget EDF om samarbete kring utvecklingen av små modulära reaktorer och stora kraftverk i Finland och Sverige.

Amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission, FTC, siktar nu på att sätta stopp för mjukvarujätten Microsofts förvärv av speljätten Activision Blizzard. Orsaken är att man bedömer att bolaget får en för stark ställning och att det kommer att hota konkurrensen.

Investmentbanken Credit Suisses emission tecknades till 98,2 procent med stöd av teckningsrätter och bolaget tillförs således 2,24 miljarder schweizerfranc. Emissionen var en av två finansieringslösningar.

Världens näst största ekonomi Kina kan uppnå en tillväxt om 5 procent under nästa år. Den bedömningen gör JP Morgan. Tillväxten hänger samman med hur landet lättar på sina tuffa restriktioner kring covid.

Taiwanesiska halvledarjätten TSMC ökade försäljningen med 50,2 procent i november, jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen landade på 222,71 miljarder taiwanesiska dollar. Jämfört med månaden innan var det en ökning med 5,9 procent. Hittills i år är intäkterna upp 44,6 procent.


Makro:

Konsumentpriserna i Kina ökade 1,6 procent i årstakt i november. Det var enligt förväntningarna.

Producentpriserna sjönk 1,3 procent i årstakt i november. Det var lägre än Bloombergs analytikerkonsensus väntade sig på 1,5 procent.

Konsumentpriserna i Norge ökade mindre än väntat och steg 6,5 procent i årstakt i november. Marknaden enligt Bloomberg väntade sig en ökning på 7 procent.

Samtidigt steg producentpriserna steg 22,3 procent i årstakt i november.


Aktierekommendationer:

SEB inleder bevakning på Lagercrantz med sälj och riktkurs 96 kronor.

BMO sänker Lundin Mining till market perform från outperform, riktkurs 8 kanadensiska dollar.


Håll ögonen på idag:

BÖRS
Rapporter
08:30 ES Energy Save

Stämmor
Acarix (extra), Ngenic (extra), Thinc Jetty (extra), Veg of Lund (extra), 09:00 Renewable Ventures (extra)

Corporate Actions
Attana exklusive rätt N 2:3, 18 öre per aktie
Spactvå premiärdag som noterat bolag på Spotlight

MAKRO
08:30 Riksbanken tal av Jansson
09:00 Spanien industriproduktion
09:00 Österrike industriproduktion
11:00 Grekland KPI
11:00 Grekland industriproduktion
13:00 Brasilien KPI
14:30 USA PPI
16:00 USA Michiganindex preliminär
16:00 USA grossistförsäljning
16:00 USA grossistlager reviderad
17:00 Ryssland KPI
19:00 USA oljeriggar från Baker Hughes


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt