Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

'Intelligel är inte bara en jätteintressant bärare av läkemedel' - Redwood Pharmas vd

Redwood Pharmas drug delivery-lösning Intelligel är en jätteintressant bärare av läkemedel och positiv feedback har framförts i partneringmöten. Det säger bolagets vd Martin Vidaeus i en intervju.

"Om vi tittar på evolutionen av läkemedel och medicintekniska produkter inom tårersättningsmedel för behandling av torra ögon har bärarteknologin traditionellt varit en enkel vattenlösning. Vad vi nu har är en högteknologisk gel som kontrollerar frisättningen av aktiva substanser. Det här är en innovation på marknaden som vi tror kan vara mycket intressant för större läkemedelsbolag", uppger Vidaeus.

Bolagschefen nämner vidare att man har fått positiv feedback i möten kring Intelligel.

"Vi ser möjligheter att bredda portföljen inom oftalmologi. Antingen hjälper vi bolag som vill ha en ny bärare med bättre egenskaper för deras produkter, eller så kan vi identifiera en ny molekyl med en terapeutisk fördel inom en ögonsjukdom. Den kan vi sedan utveckla själva", förklarar vd:n på Redwood Pharma.

Han tillägger dock att det rör sig om långa processer samt att det är många faktorer man behöver ta hänsyn till, exempelvis konkurrensbilden, patentsituationen och hur utvecklingsplanen ser ut för att nå marknaden.

Redwood Pharma är aktuella med en företrädesemission på 34,2 miljoner kronor, vars teckningsperiod har inletts och pågår fram till den 8 februari. Den är garanterad till 85 procent av bolaget Formue Nord.

Nyemissionslikviden ska gå till rörelsekapital, men även fördjupade studier avseende RP101 som en Intelligel-baserad produkt samt regulatoriskt och annat utvecklingsarbete för den nya produktkandidaten RP501. Ett uttalat mål är att utvidga produktportföljen ytterligare.

"Vi har förmågan att driva flera projekt parallellt. Dels har vi byggt upp en vetenskaplig kompetens i bolaget runt att förstå den medicinska bakgrunden runt sjukdomen torra ögon, men även hur marknaden ser ut och dess olika beståndsdelar", säger Redwood Pharma-chefen och fortsätter:

"Det finns ett behov av flera olika terapier. Eftersom alla drabbade av torra ögon har olika former av sjukdomen innebär det att inte alla svarar likadant på en viss behandling. Det finns därmed en plats på marknaden för både RP101 och RP501."

Den kommersiella potentialen för bägge produktkandidater målas upp som betydande. De marknadsundersökningar som genomförts uppges samtidigt ha ökat förståelsen för marknaden och behoven från såväl patienter som förskrivande oftalmologer och gynekologer.

"RP501 är ett program vi kan driva själva. Vi är just nu i en process där vi tittar på olika strategiska alternativ kring hur vi ska gå vidare. I dagsläget ser det ut att bli en medicinteknisk produkt i Europa och USA, och då är flera olika typer av affärsmodeller aktuella", förklarar Vidaeus.

RP501 bedöms kunna nå marknaden inom ett fåtal år, alltså markant tidigare jämfört med RP101.

"Vi har redan väldigt god klinisk data för Intelligel, så nu handlar det om att stärka affärscaset runt RP501. Vi ser att produktkandidaten svarar upp för de behov som finns på marknaden, i form av konstaterad effekt men även ökad bekvämlighet för patienten", förmedlar Vidaeus.

Vad avser flaggskeppskandidaten RP101 är målsättningen att ingå ett kommersiellt samarbetsavtal baserat på den studiedata som genererats, mest nyligen i fas 2.

"Själva terapin är intressant för många stora och medelstora bolag på ögonmarknaden. Det vi försöker göra nu är att hitta den bästa lösningen för att få fram RP101 till fas 3. Om vi hittar en licenstagare kan det vara en väldigt enkel och bra affär för våra aktieägare", resonerar Vidaeus och avslutar:

"Vi befinner oss i en strukturerad process med hjälp av transaktionsspecialister för att träffa bolag och diskutera möjliga affärer som kan vara intressanta för båda parter."

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Nyheter om Redwood Pharma

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Redwood Pharma

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt