Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Doktorsavhandling med Pexas metod försvarades framgångsrikt

Medicinteknikbolaget Pexa meddelar att den 12 november försvarade Martin Stenlo sin doktorsavhandling Novel diagnostics and treatment of acute lung injury and transplantation - Preclinical and clinical implementation vid en offentlig disputation på Lunds universitet. Avhandlingen visar bland annat på potentialen att använda Pexas metod som ett diagnostiskt verktyg för akut lungskada (ALI) och akut andningssyndrom (ARDS). Det framgår av ett pressmeddelande.

Avhandlingen fokuserar på nya möjligheter att mäta partikelflöden via ett anpassat PExA-instrument kopplat till mekanisk ventilator (respirator) och försöksobjekt. I flera delarbeten redogör Stenlo för hur Pexas metod kan monitorera partikelflöden i realtid. Vidare beskrivs hur partiklarna kan analyseras med avseende på olika protein som potentiellt kan relateras till lungskada, liknande ett "blodprov" från utandningsluften.

- Resultaten är mycket lovande och kan komma att ha inverkan på lungskadebedömningen på intensivvården. I många fall förekom partikelflöden andra kliniska tecken på ARDS och har därmed potential att vara ett komplement till redan etablerade undersökningar för lungskada, säger Sandra Lindstedt, huvudhandledare, professor och överläkare på Thoraxkliniken vid Lunds universitet.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Nyheter om PExA

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien PExA

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt