Candles Scandinavia levererade återigen starkare tillväxt än sina mål - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Candles Scandinavia levererade återigen starkare tillväxt än sina mål - vd

Ljustillverkaren Candles Scandinavia presenterade under morgonen sin Q4-rapport för det brutna räkenskapsåret 2021/2022. Kvartalets omsättningstillväxt uppgick till 65 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket jämfört med bolagets mål att växa med 30 procent. I en intervju med Finwire inleder vd och grundare Viktor Garmiani med att peka ut höjdpunkterna för rapporten.

"Det viktigaste från rapporten är att vi levererade en högre tillväxt än vad vi själva hade förväntat oss. Sedan har vi gjort en rad investeringar i nyanställningar samt nya maskiner och dessa satsningar kommer att ge resultat redan i år. Vi går in i året med en full orderbok och framför allt har vi skapat möjligheter att kunna leverera på denna orderbok, säger Garmiani.

Bolaget nöjer sig inte där utan har sedan tidigare investerat i en ny fabrik som ska femdubbla produktionskapaciteten. Sajten kommer att vara belägen i Örebro och beräknas stå färdig under andra halvan av nästa år.

"Med tanke på vår tillväxt har vi bett arkitekten att rita om fabriken för att göra den större. Planen är nu att bygga ut den till 20 580 kvadratmeter, istället för 15 000 kvadratmeter som planerades initialt", uppger grundaren och adderar att allt kring byggnationen av den automatiserade och robotiserade fabriken går enligt plan. Vidare har bolaget förvärvat mer mark än vad som inledningsvis kommer använda, så det finns möjligheter att bygga ut fabriken ytterligare i framtiden.

Huvudkomponenten i bolagets 100 procent växtbaserade och biologiskt nedbrytbart ljusvax är svensk raps - vars pris följt med i den allmänna prisuppgången på råvaror. Emellertid förklarar Garmiani att priset på det oljederiverade paraffinet, som används av konkurrenter vid tillverkning av traditionella ljus, ökat mer i pris. "I princip alla ljustillverkare har höjt sina priser, även vi, och vi har inga problem med att få ut de prishöjningarna", säger Garmiani.

Senaste året har oroligheter för världsekonomin ökat i spåren av bland annat geopolitisk oro, inflation och räntehöjningar. På frågan om ljusförsäljningen står sig i lågkonjunkturer svarar Garmiani: "Vi startade vårt bolag precis efter Lehman Brothers föll och då var det svarta rubriker i varenda tidning. Det vi märkte då var att heminredningsprodukter som inte är så jättedyra har en viss försäljningsökning. Konsumenter köper inte dyra varor såsom en soffgrupp eller ny TV på samma sätt, men man köper gärna en pläd, växter eller doftljus som piffar till hemmet till en begränsad investering", avslutar den verkställande direktören.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Candles Scandinavia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Candles Scandinavia

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt