Bokusgruppen ser ökad trafik till butikerna generellt efter restriktionslyft - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bokusgruppen ser ökad trafik till butikerna generellt efter restriktionslyft - vd

Bokusgruppen

Bokhandelsaktören Bokusgruppen, som bland annat äger Akademibokhandeln och Bokus, ser en ökad tillströmning till sina butiker efter restriktionerna lyfts. Det uppger vd Maria Edsman i en kommentar till Finwire.

Kedjan är speciell då man är enda bokhandlaren som återfinns över hela Sverige.

"Trafiken har ökat om vi ser till alla butiker som helhet. Dock är det stora skillnader mellan butiker i olika lägen. De butiker som drabbades mest av pandemirestriktionerna i storstädernas citylägen och större gallerier är de som nu ser de största besöksökningarna. Omvänt finns det butiker med mer bostadsnära lokalisering som nu inte når upp till de höga kundflöden de hade förra året", uppger Edsman.

Bokusgruppen noterades under sommaren genom en avknoppning från konglomeratet Volati. Några planer på att likt sin tidigare koncernmoder genomföra omfattande förvärv ingår inte i strategin just nu.

"Det finns ingen konkret plan på förvärv för närvarande, men det är en möjlig väg att nå tillväxt framöver", säger Maria Edsman.

Många noterade bolag vittnar om flaskhalsar i såväl produktion som frakt.

"Vi är inte helt förskonade, men inte lika drabbade som många andra branscher. Vissa produktkategorier riskerar leveransförseningar och vi vidtar flertalet åtgärder för att minimera riskerna för slutsålda varor i julhandeln. Tidigare orderläggning och lageruppbyggnad är en sådan åtgärd", säger Maria Edsman.

Kedjan arbetar kontinuerligt med sitt bestånd av butiker. Bokusgruppen-chefen menar att det idag är en bättre diskussion med hyresvärdarna än vad man hade före pandemin.

"Vi har under flera år haft en mycket framåtlutad förhandlingsstrategi vad gäller hyresavtal för butiker. Den kvarstår och vi har bättre möjlighet att få gehör för den hos hyresvärdar nu under och efter pandemin."

Bokusgruppen står på såväl fysisk handel som e-handel som grund, 55 respektive 45 procent. Genom Bokus är företaget stora inom just e-handel. Butikerna är dock fortsatt en väsentlig del av verksamheten. Det betyder att det kan tillkomma såväl försvinna butiker.

"Vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa att vi har rätt lägen för våra butiker. Det innebär att vi ibland stänger någon butik där kundflödena minskat så vi inte längre kan vara lönsamma, men även att vi öppnar nya butiker när riktigt bra lägen dyker upp. Ett exempel på det är den nya butik vi kommer öppna på bästa läge i Göteborg i höst. Där kommer vi även testa flertalet nya lösningar som vår satsning på digital utveckling möjliggjort. Syftet är att se hur kunderna uppskattar olika lösningar för att besluta vad vi ska rulla ut i fler av kedjans butiker", säger Maria Edsman.

Bokusgruppen testar också med en pop-up-butik för julhandeln i Tyresö Centrum.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Bokusgruppen

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bokusgruppen

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.