Fem tips för föräldrar – så rustar du din ekonomi
Att bli förälder innebär ofta en stor ekonomisk omställning. Inkomsterna kan minska samtidigt som utgifterna ökar. En undersökning från Finansinspektionen visar att många föräldrar känner sig osäkra på sin privatekonomi. Myndigheten ger fem tips för nya föräldrar att rusta sin ekonomi inför föräldraskapet.
- Planera för nya kostnader och undvik dyra smålån
- Se över och teckna rätt försäkringar
- Förbered dig för föräldraledighetens ekonomiska påverkan
Att bli förälder innebär ofta en stor ekonomisk omställning. Enligt en undersökning utförd på uppdrag av Finansinspektionen (FI) känner sig föräldrar mer osäkra på sin privatekonomi jämfört med personer utan barn. Finansinspektionen har sammanställt fem tips som kan vara särskilt bra att ha koll på.
Planera för nya kostnader
Att få barn innebär ökade kostnader, särskilt under det första året då stora engångsköp som barnvagn och barnsäng ofta behövs. Genom att planera din ekonomi i förväg och överväga att låna eller köpa begagnat kan du minska dessa kostnader. Undvik att ta dyra smålån, då dessa kan leda till höga skulder. Om du har svårt att få ekonomin att gå ihop, kan kommunens budget- och skuldrådgivare vara till hjälp.
Teckna rätt försäkringar
Gravid- och barnförsäkringar är viktiga att se över när du blir förälder. En gravidförsäkring finns i både gratis- och betalversioner, där den senare ger ett mer omfattande skydd. Efter barnets födsel är det klokt att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt för att säkerställa ett omfattande skydd.
Planera din föräldraledighet
Föräldraledighet innebär ofta minskade inkomster. Det är viktigt att planera denna tid noggrant för att balansera familjens ekonomi. Föräldrapenning kan sökas via Försäkringskassan, och det är viktigt att förstå hur den påverkar din nuvarande lön och framtida pension.
Håll koll på dina rättigheter och skyldigheter
Det kan vara bra att fundera på hur ekonomin påverkas vid till exempel en separation, skilsmässa eller ett dödsfall. Det är inte sällan först när det är för sent som vi blir varse vilka lagar och regler som gäller och hur ekonomin kan påverkas, skriver Finansinspektionen. De ger som exempel att du bör se över alla familjerättsliga dokument som samboavtal, äktenskapsförord och testamentet då de räknas som en färskvara.
Fundera över sparande
I första hand ska du prioritera att spara till en buffert för oförutsedda händelser men om du har möjlighet att spara pengar till ditt barn är det några saker som kan vara bra att tänka på. Till exempel i vems namn du ska spara och hur – om du ska välja sparkonto, fonder eller aktier. Myndighetens tips är att breda indexfonder med en låg avgift är ett bra alternativ för långsiktigt sparande
Vi på Börskollen rekommenderar alla blivande föräldrar att sätta sig in i dessa tips för att skapa en stabil ekonomisk grund för framtiden. Att vara förberedd kan göra en stor skillnad i hur ekonomiskt trygga ni känner er som familj.