Kapitalinjektion på nästan 500 miljoner när artisten kommer till Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kapitalinjektion på nästan 500 miljoner när artisten kommer till Sverige

Kapitalinjektion

När popstjärnan Taylor Swift kommer till Sverige förväntas efterdyningarna bli ekonomiskt betydande för framförallt Stockholm. Enligt Carl Bergqvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, kan intäkterna uppgå till drygt 471 miljoner kronor tack vare konserterna. Detta skulle kunna resultera i en "Swift-effekt" liknande den så kallade "Beyoncé-effekt" som uppmärksammades förra året.

  • Den ekonomiska effekten av Taylor Swifts konserter i Stockholm väntas bli omkring 471 miljoner kronor.
  • Besökarna, många av dem internationella, kommer att spendera pengar inte bara på konserterna, utan även på hotell, restauranger och shopping.
  • Fenomenet "Swiftonomics" beskriver den ekonomiska påverkan som Swifts konserter har på städers ekonomier över hela världen.

Stark inverkan på ekonomin

Swifts tre kommande spelningar i Stockholm, tillsammans med Eurovision-veckan i Malmö, väntas ge ett ekonomiskt lyft till både stora och små aktörer. Förutom biljettförsäljningen kommer fansen, kallade "Swifties", att spendera pengar på hotell, restauranger, butiker och andra handelsvaror.

Med besökare från över 130 olika länder kommer mycket av de förväntade intäkterna att genereras av internationellt inresande fans.

Swiftonomics och ökad försäljning

Fenomenet "Swiftonomics" har myntats för att beskriva den ekonomiska effekten av Swifts konserter. I samband med hennes världsturné "The Eras Tour" har försäljningen av Swift-relaterade varor skjutit i höjden.

Amazon Sverige rapporterar exempelvis en ökning på 79 procent i försäljningen av Taylor Swift-accessoarer, en ökning på 155 procent för dam-cowboyhattar och en ökning på 65 procent för kroppsglitter jämfört med samma period förra året skriver Aftonbladet.

Uppgång i hotell- och privatuthyrning

Hotellbokningssajten Hotels.com har noterat en kraftig ökning i antalet globala sökningar på Sverige i samband med Swifts besök. Sökningar på Stockholm har ökat med 142 procent under Swifts dagar i huvudstaden.

Privatuthyrningsplattformen Airbnb har också sett en ökning, med uthyrare som tjänade över 1 miljard kronor totalt under datum och i städer där stora konserter med olika artister ägde rum förra sommaren.

Vi ser med spänning fram emot att se vilka ekonomiska effekter Swifts besök kommer att ha på den svenska ekonomin och noterar att det är ett intressant fenomen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt